Menu
Петък, 14 Ноември 2014 14:34

Крум Филипов: Театърът прави хората по-добри!

Публикувана от Прочетена 3623 пъти
Крум Филипов Крум Филипов снимка: Смолян днес!
 
„Липсата на театър е оскотила хората и ние трябва благородно да им възстановим паметта за театър, за култура.”
 
 
Г-н Филипов, РДТ „Николай Хайтов” става част от общоевропейската инициатива „Нощ на театрите”, която ще се проведе тази събота - на 15 ноември. Разкажете ни повече за нея.
 
Целта на инициативата „Нощ на театрите” е да се даде яснота какво се случва в театрите, начина по който се случва. Ние имаме необходимост хората просто да влязат във фоайето на театъра и със сигурност ще посетят и представленията. Важно е да се отбележи, че всички инициативи в тази нощ на театъра са безплатни с изключение на спектакъла „Лазарица”, който обаче е на преференциална цена – 5 лв.
Ще започнем в 17.30 часа с факелно шествие от кино „Дружба” до сградата на театъра, където аз ще произнеса кратка реч за смисъла на театъра. Факелно шествие, защото е нощ, а в нощта театърът би трябвало да ни свети. След това ще бъде открита изложба „Отвъд словото”, на еталонни театрални костюми от историята на театъра. Изваждаме от гардеробите си около 10 интересни и силни костюми, знакови за РДТ, част от тях номинирани и награждавани с Аскери. В тази среда съпругата на Кирил Варийски пристига с последната му книга „Уморих се” - поезия, спомени, фрагменти, писани от Кирил Варийски през актьорските му години. Интересното е, че всеки един от актьорите в трупата ни ще прочете по едно стихче.
В 19:30 часа започва спектакълът „Лазарица” по пиесата на Йордан Радичков.
След това, около 21.00 часа са т.нар. „Театрални лабиринти” – среща на публиката с актьорите на театъра в различни театрални пространства. Първата среща ще бъде една открита репетиция на маса на спектакъла „Чичиовци” от Иван Вазов, на режисьора Петър Тодоров. В него участва и Веселина Бабаджанкова. Интересен е подхода на режисьора да привлече един самодеен актьор, с широка обществена популярност, в професионален спектакъл.
В „Нощта на театъра” ще бъде прожектиран филма за актьора Никола Пашов от поредицата „Умно село” на БНТ2 и Ин мемориам за Валентин Папурков – видеозапис на спектакъла „Евангелие по Мармеладов” по текстове на Достоевски. Трябва да отбележа, че Валентин Папурков остави цялата си домашна библиотека на смолянския театър и ние ще имаме една открита библиотека в театъра, която ще се казва „Книгите на Папи”. С нея паметта на актьора ще остане жива и ще присъства сред нас.
За нас това събитие е много важно, ние имаме нужда от публика. Театърът е на родопчани и ако те не са активни, както ние сме в посока на техния интерес, театъра ще изчезне.
 
Инициативата се провежда за пръв път в България и смолянския театър веднага откликна на поканата.
 
Да. Инициативата „Нощ на театрите” има традиции в Европа. Ние получихме предложението да се присъединим и аз незабавно го приех като една възможност да полуляризираме театъра, да върнем зрителите си отново. Нямам нищо против Руслан Мъйнов, но присъствието му на нашата сцена не носи приходи на театъра по никакъв начин, напротив, той отнема от нашите билети, за да може да бъде представено нещо, което няма нужда от реклама. Голяма част от хората, които ще гледат Руслан, включително и баща ми, си планират бюджета така, че веднъж месечно да посещават театър, от което ние страшно много губим. Можем да кажем, че духът в театъра е много висок, всички се борим да устоим, да издържим, но няма пари. Единстевият начин да си помогнем е хората да ни посещава, а ние правим всичко възможно престоят им в театъра да бъде интересен.
 
Споменахте за спектакъла „Чичовци”, кога ще можем да го гледаме на сцена?
 
Въпреки че имаме проблеми с финансирането, по пиесата се работи много усърдно. Режисьорът и актьорите се отказаха да вземат сега хонорарите си, те ще ги получат след Нова година.
Спектакъла ще е част от Коледните събития в града. Предвиждаме предпремиерата да е на 22 декември, а премиерата на 23 декември. Сепктакълът се прави с много чувство за хумор, но и с размисъл накъде би могла да отиде Блъгария, след като всеки дърпа чергата към себе си.
 
Какъв е животът  сега в театъра?
 
С единия дух сме! Борим се, аз работя без пари в момента. Репетирам с двама от актьорите „Нирвана” на Константин Илиев. В началото на януари родопчани ще могат да видят нашата трактовка за всичко, което се е случило в последните часове на Яворов и Лора. В театъра се работи, полагаме огромни усилия, всички сме в търсене на спонсори, за да закупим необходимите материали за „Чичовци”, това ни е много важна първа задача.
 
Ще успеем ли да съхраним театъра след Нова година, с новия бюджет, с новото правителство..?
 
Аз съм много обезпокоен с новините напоследък, че на три министерства намалат субсидиите, включително и на Министерството на културата. Въпреки че Вежди Рашидов беше министър по време на закриване на театъра, зная че той не е бил добре информиран за това, което се случи и съжалява, т.е би трябвало да имаме една положителна нагласа от страна на министъра. Подготвям едно писмо и пердвиждам среща с него. Зная, че един талантлив човек ще съдейства на друг талантлив да не се случи никога повече това което веднъж стана с театъра. Имам увереност, че няма да допуснем театъра да изчезне отново. Мисля, че общественото мнение е на наша страна. Въпросът е  в това родопчани да знаят, че купуването на билет ги прави стопани, собственици на театъра. Така той остава жив. Много забавен беше устовския панаир, всичко беше много весело, но не мога да си представя бедни хора, които дават за 5-минутно въртене на влакче 3 лв., да не могат да отделят за час и половина смислено присъствие 5 лв.  Парадоксално е. Това закриване на театъра задушава, отменя нагласата на човека към участие в културата, в обществения живот. Липсата на театър е оскотила хората и ние трябва благородно да им възстановим паметта за театър, за култура. Човек не живее само за возене на едно влакче за 3 лв.
 
Защо смолянчани да дойдат на инициативата „Нощ на театрите” в събота  и да станат част от живота в театъра?
 
Ние с много любов ще покажем всичко, което правим и начина по който го правим. Ще има среща с големи личности, а това облагородява. Важно е да дойдат смолянчани, защото единствено и благодарение на тях театърът може да съществува, благодарение на тяхната оценка на нашите таланти.
 
Какъв е смисъла на театъра?
 
Театърът прави хората по-добри! Няма смисъл от театър който не прави това.
 
Интервю на Ели Дърмонева
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!