Вторник, 12 Март 2019 08:09

Кукери, хора̀ и клин на Сирни Заговезни в Чепеларе

Кукери, хора̀ и клин на Сирни Заговезни в Чепеларе

Чепеларци отбелязаха един от традиционните пролетни празници, който се празнува в града от незапомнени времена и се предава от поколение на поколение – Сирни Заговезни или Прошка.

       DSC_0046.JPG 

Характерен обичай за този ден е паленето на огньове, които след като прегорят, се прескачат за здраве. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. На този ден кукери изпълняват обичай, който символизира края на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни. Кукери от село Орехово поздравиха чепеларци като изпълниха обичая, който пресъздава разораването на нивите и символизира началото на земеделската година.

DSC_0076.JPG

         Традицията изисква на Сирни Заговезни всеки да поиска прошка от хората около себе си- близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Както повелява традицията, кметът на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова поиска прошка от чепеларци и пожела на всички здраве и благополучие. След това около огъня се извиха хора̀, а за всички присъстващи Сдружението на местните хотелиери, ресторантьори и търговци бяха приготвили вкусни родопски клинове.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!