Неделя, 12 Септември 2010

Културни тържества Доспат-2010 отново събра хиляди родопчани в местността "Събора"

Публикувана от
sabor_dospat_4
И тази година традиционните културни тържества в гр.Доспат се оказа като едно от най-масовите мероприятия за пределите на област Смолян. Хиляди граждани на Община Доспат, както и много гости от съседни общини посетиха местонстта "Събора", където по традиция общината организира и провежда събитието. Тази година в рамките на периода 09-ти 12-ти септември се проведоха Културните тържества Доспат - 2010г. под патронажа на Кмета на Община Доспат г-н Антим Пържанов. Гражданите дошли на Събора се насладиха на много песни, хора и веселие.
sabor_dospatsabor_dospat_2
В съботната дневна програма участие взеха народният певец Северин Чаушев, фолклорни групи към читалищата в с.Ягодина, с.Буйново и с.Борино, фолклорните групи към читалищата в с.Любча, с.Змейца и с.Барутин, ансамбъл с.Драгиново, Савка Сариева и фолклорна група от гр.Сърница. Неделната дневна програма започна с оркестър "Доспат" и включи следните изпълненители: фолклорна група от с.Годешево, Мъжка фолклорна група гр.Доспат, групите за автентичен фолклор към ПГ"В.Левски" и СОУ"Д.Благоев" - гр.Доспат, самодейна фолклорна група към НЧ"Иван Вазов" - гр.Доспат, фолклорни групи към читалищата от с.Ваклиново и с.Кочан. Всичките участници получиха грамоти, подписани лично от Кмета на Община Доспат г-н Антим Пържанов.
sabor_dospat_3sabor_dospat_5
Вечерната програма в събота, предвиди и традиционната тържествена заря, която се проведе на фона на уникалното изпълнение на "Излел е Делю хайдутин" от Николай Славеев. Кратко слово даде и г-н Пържанов, който поздрави всички гости на събора. Дълги хора насищаха пространството пред сцената на фона на изпълненията на Румяна Попова, Николай Славеев и Росица Пейчева.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Празник на община Борино

16-03-2009

Празник на община Борино

Типичен пример за симбиозата на културите в Борино е почитаният както от християните, така и от мюсюлманите...

Сирни заговезни - "Пустове" в Райково

01-03-2009

Сирни заговезни - "Пустове" в Райково

За 18-и пореден път от възстановяване честването на народния обичай "Пустове" на 1 март райковското чи...

18-04-2009

По Великден на гости при щраусите

Ден преди Великден сме във фермата за щрауси в близост до Смолян, в местността Варадил. Времето е приятно и ...