Menu
Петък, 14 Декември 2018 17:08

Лекарите в Смолянска област намаляват

Публикувана от Прочетена 1418 пъти
НЗОК - Смолян НЗОК - Смолян

„Намалява броят на лекарите в Смолянска област по най-различни причини. Нови попълнения няма, медиците застаряват. Подобно е положението и в цялата страна. Това каза д-р Кузман Гелов – директор на РЗОК – Смолян. 

По думите му ниското заплащане е един от факторите, който пречи за реализация на млади специалисти и задържането им в лечебните заведения. „Освен че не е остойностен труда на лекарите, не е намерен и начина за нормално привличане на медици от други региони.

Голям е процентът и на кадрите, които изтичат извън страната”, каза още д-р Гелов. Според директорът на Здравната каса в Смолян, въпреки големите трудности, хората в нашия регион намират начин да стигнат до личните си лекари.

Особено трудно е в девинския, доспатския район, някои населени места в Рудозем, Баните, Неделино. „Почти цялата област страда от тази отдалеченост на населените места до лечебните заведения. Факт е, че започнахме през 2000 година с около 100 джипита сега имаме 65, т.е.  1/3 ги няма.

Населението намалява, но пък става по-болно, така че има нужда от повече лекари, да не говорим за специалистите. Има населени места, при които достъпа до специалисти е на повече от 50 км. и то в по-голямата част от областта”, отбеляза с тревога д-р Кузман Гелов.. 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!