Летният събор „Петровден” събра и тази година стойченци на родова среща

Летният събор „Петровден” събра и тази година стойченци на родова среща
С песни и гайди започна летният събор в с. Стойките. Родолюбива традиция събира всяка година на 12 юли много  стойченци, които се завръщат в родното място. На тази дата  по стар стил се отбелязва Петровден. Божествена св. Литургия отслужи в църквата „Св.Петър и Павел” свещеник Станимир Минков. Беше раздадена и благословена трапеза.
След това поляните край Стойките се огласиха от песни, а стойченци се хванаха на хорото. Събитието  откри кметският наместник Георги Георгиев, който пожела весел празник и традицията  да сплотява стойченските родове. Поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов  поднесе  гл. финансист Венера Аръчкова. Тя пожела на хората да са живи и здрави и да съхраняват  духовното наследство на Стойките.
Гост на празника бе и председателят на Общинския съвет адвокат Филип Топов.    
Богата музикална програма изнесе ансамбъл „Борика” към местното читалище „Пробуда”,  с ръководител Мария Кисьова. Това е първият ансамбъл за автентичен фолклор, основан през 1948 г. от Апостол Кисьов и възстановен през 2004 г.
Най-малката участничка в него сега е Михаела, която е на 3,5 години.
В будното родопско село живеят 260 човека, а къщите са 600. От 350 апартамента, 200 са продадени на предимно на англичани, които идват на почивка през месеците  август и септември, посочи  Георгиев.    
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре