Menu
Сряда, 11 Април 2018 11:28

Литийно шествие стигна до параклиса "Възкресение Христово" край Момчиловци

Публикувана от Прочетена 1216 пъти

Миряни, ученици и учители преминаха днес в литийно шествие до параклиса "Възкресение Христово" край Момчиловци, съобщиха от кметството. Според църковните хроники и исторически справки, литийното шествие на третия ден на Великден се спазва като традиция в Момчиловци от времето, когато в селото е проповядвал поп Глигорко.

Сред местните жители параклисът е известен с името "Света Летения", в чест на литийното шествие, обяснява кметът Сийка Суркова. Момчиловци развива маршрути и за религиозен туризъм, включвайки преходи до 27-те параклиса, разположени на върхове и хълмове край селото.

Шествието премина 2-километровия маршрут до параклиса "Възкресение Христово", където отец Николай отслужи Водосвет, обясняват участници в церемонията. "Този параклис ще напомня на идните поколения за поп Глигорко и за донесения от него Светогорски обичай", пише в книгата "Чудотворното аязмо и параклисите на Момчиловци.

Според автора Костадин Каневски, литийното шествие станало неизменна част от службата на третия ден от Великден, а за да увековечат тази традиция, християните издигнали параклис, който нарекли "Св. Летения" /от Света Лития/. Момиче, родено на третия ден след Възкресение през 1910 г. е било кръстено Летения, се посочва в книгата.

Преобладаваща част от маршрутите за пешеходен туризъм в Момчиловци включват като забележителности 27-те параклиса, закрилящи родопското село.

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!