Четвъртък, 30 Юли 2020 22:09

Любомира Чаталбашева/библиотекар/: „Децата обичат да четат“

Любомира Чаталбашева/библиотекар/: „Децата обичат да четат“
|||| |||| ||||

„Децата обичат да четат и да научават нови неща за света, който ни заобикаля“. Това каза библиотекарят Любомира Чаталбашева, която работи в библиотеката към читалище „Балкански просветител“ в Горно Райково. Всеки ден при нея идват дечица, които освен задължителната литература, търсят и други книги. „След като си прочетат задължителния материал, обсъждаме прочетеното, а след това разглеждат енциклопедии“ каза още Чаталбашева. Тя е библиотекар от пет години и за това време библиотеката към читалището е попълнена с около 3 500 нови книги. Общият й фонд наброява близо 8 хиляди единици. През това лято новите читатели са над 15, а активните към момента – 195, които са взели около 400 книги. „Много от новите ни книги са от времето на Стефан Данаилов. Когато той беше министър на културата, прави дарение за тази библиотека. Имаме дарение от Любомир Левчев, от Тодор Коруев и много други“, посочи библиотекарката. Любомира Чаталбашева не отказва дарения. Получава такива не само от известни творци, а и от много семейства в района. „Винаги предупреждавам дарителите, че ще избера това, от което се нуждае библиотеката, а останалите ще изпращам на колеги в по-малките райони  в областта, които не получават дарения и имат нужда от книги“, каза Чаталбашева. Миналата година за 24 май на няколко щанда през читалището бяха изнесени книги и хората, които желаеха, можеха да си попълнят личните библиотеки, безплатно. „Инициативата беше много успешна и продължи два дни, хората бяха доволни. Раздадохме около 3 кашона книги. И тази година бяхме се подготвили да изнесем няколко щанда, но ни хвана карантината“, заяви библиотекарката. По време на извънредното положение, обявено в страната ни, библиотеката към читалище „Балкански просветител“ не работи, в продължение на два месеца. Отворена е от 14 май и  райковци отново я посещават. А сега през лятото, освен пенсионери и работещи, идват и много деца. Впрочем библиотеката се радва на посещенията на подрастващите целогодишно. Провеждат различни инициативи заедно – боядисват яйца, които даряват на църквата, плетат мартеници, също с цел дарение, провеждат открити уроци с ученици от Райковската гимназия и от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“  и др. „Уроците ни са свързани с годишнини на български автори или с историята на Райково. Миналата година направих един открит урок за петокласници от Второ ОУ, по време на който ги запознах с творчеството на Кирил Маджаров. На някои от инициативите ни идват над 50 дечица“, добави Любомира Чаталбашева.

По време на посещението ни в библиотеката се срещнахме с Ванеса, Андреа, Бояна и Ива – ученички от втори до шести клас, които с интерес разглеждаха книжките и си вземаха за четене. „Харесва ни тук, почти всеки ден идваме. Тук е по-добре да четем. Тихо и спокойно е, не се разсейваме, а и намираме всичко, което ни е нужно. След като си прочетем задължителната литература за деня, разглеждаме енциклопедии, обсъждаме всичко, което ни е интересно. А и библиотекарката е много мила и приятна и се занимава с нас“, споделиха децата.

След дистанционното обучение, като че ли на учениците им омръзна да стоят пред компютрите и се насочиха към книгите и интересните занимания. Затова и през лятото библиотеката в читалище „Балкански просветител“ в Райково се радва на тяхното посещение.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!