Menu
Вторник, 18 Септември 2018 10:07

Мадона от Момчиловци оживя върху платно по време на пленер

Публикувана от Прочетена 882 пъти

Художествена изложба живопис и пленер дадоха старт на Четвъртия международен фестивал на киселото мляко – култура и традиции,  в родопското село Момчиловци. Четирима  художници със световна слава - Васил Петров, Петър Мичев - Педро, Евгени Андреев и Стефан Хаджи - Николов от Македония,  подредиха платната си в Туристическия информационен център и предизвикаха възхищението на гостите и местните хора.

Първата картина, плод  на пленера „Човекът и природата – здраве и дълголетие“, е „ Момчиловската Мадона“ на Петър Минчев - Педро . Изявените майстори на четката ще останат в селото до края на седмицата, за да пресъздадат Момчиловци върху платната си.

За откриването на изложбата пристигнаха Иван Тодоров - председател на Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и организатор на събитието, народният представител Дора Янкова, директорът на Художествената галерия в Смолян Иван Пеев, представители на Община Смолян и кметове на съседни на Момчиловци села.

„Събитието се превърна във важен културен празник за Момчиловци, а картината „Момчиловската мадона“ обра овациите при откриването на изложбата“, коментира кметът Сийка Суркова.   

Тя подчерта, че родопското село има традиции в тази област и е единственото с картинна галерия в музея си.

Петър Мичев-Педро е роден в Плевен. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Във Франция работи с престижни галерии, една от които е прочутата “Романет” между Лувъра и Латинския квартал. Има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш, Владимир Путин и папа Йоан Павел Втори.

Васил Петров е възпитаник на столичното училище за изкуства „Проф. Илия Петров“. Изявите му са в сферата на кавалетната и монументалната живопис. От 1990 г. членува в Съюза на българските художници като през годините на два пъти е оглавявал пазарджишкото представителство на организацията. Член е и на Международната фондация за пластични изкуства. Реализирал е над 30 самостоятелни изложби.

Евгени Андреев завършва Факултет за изобразително изкуство на ВТУ Св. св "Кирил и Методий" Велико Търново, със специалност монументално-декоративно изкуство при проф. Никола Гелов.Участва с живопис в национални и регионални изложби. През 1995 г. е носител на I-ва награда на СБХ за живопис за цикъл "Пространство". Негови картини са притежание на частни колекции и галерии във Великобритания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, Кипър, Испания, Гърция,  Швеция, САЩ, Канада, Мароко, Тунис, Либия.

Стефан Хаджи - Николов е от Скопие. Досега има около седемдесет самостоятелни изложби в Лондон, Париж, Скопие, Нови сад, Любляна, София, Солун, Анкара, Истанбул, Охрид и др. От 1984 г. е член на Дружеството на художниците в Македония - Има участие в над сто общи изложби в Македония и извън страната и за своето майсторство като художник е получил множество награди и признания.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!