Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи

Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи
Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи след мащабния ремонт,  заявява  зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев. По думите му, строително-монтажните работи на 80-90 % готови. "2022 г. беше белязана от инфлация и индексация на цените, работихме по тази тема и трябваше да се индексират цените. Оказа се, че ще наложат промени и по проекта за покрива, дограмата, направихме допълнително възлагане, нещата са почти напълно изчистени. С оборудването и звездната зала, втория посетителски център, заседателната зала претърпяха промени. От 4-5 дни вече е обявена процедурата за оборудването. До началото на март се подават оферти и се надяваме до април да има договор. През това време и промените по проекта да се извършат. Сложно е за вентилация, окабеляване, извън основните характеристики на сградата“, пояснява  още Захариев, цитиран от Агенция "Фокус"

Той уточни, че ако всичко е наред, след април ще се работи и по доставка на оборудването. Захариев изрази надежда, до лятото да се приключи с дейностите проекта. Има възможност и за удължаване на срока до края на 2023 г. за отчитане. "Амбицията ни е през лятото да бъде готово всичко и най-късно през септември цялата машина да заработи. Има известни забавяния, но сме в комуникация с програмата и се надяваме всичко да мине успешно“, посочи Захариев.

Агенция "Фокус" припомня: Целият проект за ремонт на една от емблемите на Смолян – планетариумът, е на стойност 4 156 000 лева. В рамките на проекта, който е с продължителност 30 месеца, се извършва основен ремонт и реконструкция на планетуриума в Смолян. Включени са и мерки по енергийна ефективност – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна и вентилационна ел. и ВиК-инсталации, подмяна на настилки и облицовки, съобразяване на спецификата на отделните помещения и осигуряване на достъп за хора с увреждания, както и пожарна безопасност и други дейности.
 
Източник: Агенция "Фокус"
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре