Масова миграция от Смолян към Пловдив: Ето кварталите в Пловдив за покупка на имот

Масова миграция от Смолян към Пловдив: Ето кварталите в Пловдив за покупка на имот

Пловдив привлича все повече хора – по-малък от София, с по-малко проблеми от гледна точка на инфраструктура, с по-малки разстояния и повече възможности за туризъм, градът е логичен избор за икономическите мигранти от Смолян и областта. Кои са предпочитаните квартали в града под тепетата и за кои хора, коментират експертите в областта на недвижимите имоти от “Реалистимо”.

“Тракия” се класира за поредна година като най-добър район за живеене в Пловдив

В класацията на радио Дарик за 2023 г. пловдивчани посочват квартал Тракия Пловдив като най-добър квартал за живеене в града. Тук могат да бъдат намерени, както стари, така и нови жилища, а в инфраструктурно отношение районът е по-добре обезпечен спрямо “Младежки хълм” и “Гребна база”. “Тракия” привлича със зелени площи, множество училища и детски градини, търговски обекти и заведения за хранене и развлечение. Кварталът е по-тих, което го прави по-подходящ за семейства с деца. Квадратният метър средно струва малко над 1200 евро.

От Реалистимо напомнят да се запознаете с рисковете при покупка на имот преди сключване на сделка. Гледайте обучителните видеа на имотна тематика в YouTube на Реалистимо за повече информация.

Централната част на Пловдив привлича с романтика и нощен живот

Пловдив център се състои предимно от стари сгради, много от които паметници на културата. Специфичната архитектура и комуникативното местоположение правят района много апетитен за покупка, както на жилище, така и на инвестиционен имот, който да се отдава под наем краткосрочно на туристи. Това обуславя и по-високите цени тук – около 1650-1700 евро за квадратен метър.

Близостта до пешеходния център, Стария град и емблематичния квартал на занаятите и нощния живот “Капана” прави този район привлекателен основно за млади хора, както и за търсещи имот с цел инвестиция.

Новите квартали “Младежки хълм” и в близост до гребната база привличат млади хора в Пловдив

“Младежки хълм” и пространствата в близост се утвърждават в последните няколко години като културен център и място, на което се провеждат множество фестивали. Подобно е положението и около гребната база, където концерти, базари, улични събития намират своето място. Младите хора - почитатели именно на тази фестивална култура - избират жилища в центъра на оживлението.

Извън сезона обаче, и двата квартала са спокойни, с много зелени площи и места за разходка и почивка, което също се оказва привлекателно. “Младежки хълм” остава от двата по-предпочитания квартал – затова и цените тук надхвърлят 1800 евро за квадрат, което е все пак значително по-евтино от новите квартали в столицата. “Гребна база” пък е по-изгодното решение – с цени дори под 1100 евро за квадратен метър.

Въпреки инициативите на община Смолян, все повече хора от Смолян се местят в Пловдив. Продажбите на имоти в Смолян също са оскъдни, както и икономическите перспективи на града.

Актуална информация за цените и обявите за продажба на жилища в Пловдив можете да откриете в портала за недвижими имоти “Реалистимо”.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре