Menu
Събота, 26 Август 2017 08:06

Мечка се разхожда на пътя до смолянско село

Написана от
Прочетена 6725 пъти
Мечка Мечка снимка: Смолян днес!
Мечка се разхожда на пътя край смолянското село Бостина. За внезапната среща със защитеното животно разказва Елка Желева от Смолян, която е подала и сигнал за случая на спешния телефон 112. Според Желева туристите и пътуващите в района трябва да бъдат предупредени за възможна поява на четириногия хищник. Гъбари се срещат често с мечки в околностите на Смолян, обяснява Захаринка Билянова, брокер на диворастящи гъби.

Пътувайки по пътя Рожен - Смолян, Елка Желева видяла близо пред колата си разхождащо се мече. Инстинктивно спряла автомобила, след което горският обитател се отдалечил необезпокояван, напуснал пътното платно и се шмугнал в гората. Сцената с мечата разходка се случила около 19 часа привечер в местност непосредствено до Бостина по пътя Чепеларе- Рожен- Смолян. 

В околностите на селото са засичани мечки, заснети с фотокапани, посочва кметът на Бостина Евтим Стойков. Защитените екземпляри се появяват в кадрите на камерите, поставени в близост до хранилки за дивеч. В предишни години в района е имало нападения от мечка върху стадо, но през това лято няма инциденти с кафявите четириноги. 

Гъбари разказват за чести срещи с мечки в местностите Белия камък, Герзовица, Перелик, Хайдушки поляни, информират от пунктовете за изкупуване на гъби. Край село Орешец кръстосва мечка с три малки, предупреждава дългогодишен гъбар от Смолян.

Хората, озовали се в подобна непредвидена среща е препоръчително да запазят самообладание, да не предизвикват шумове, които биха раздразнили мечката.
 
Всеки шум, различен от звуците в гората я дразни и плаши, препоръчва Снежана Орлова, планински водач. Според нея в такива ситуации е най-разумно да се спре колата, в никакъв случай да не се форсира или включва клаксонът, а снимки със светкавици са напълно противопоказни, защото след силни светлини дивото животно може да освирепее и да стане непредсказуемо. Когато хищникът се отдалечи, туристите е добре да се сетят за продължението на приказката "Беж, Лиске, да бягаме", шегува се планинският водач.
 
Източник: БТА
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!