Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 24 Юни 2016 19:12

Международни разводи: нови правила за това кой съд урежда имуществени спорове

Международни разводи: нови правила за това кой съд урежда имуществени спорове
На 23 юни евродепутатите гласуваха нови правила за определяне  съдилищата на коя държава трябва да разглеждат дела с имуществените последици на международни двойки или регистрирани партньорства в случай на развод или смърт.
Тези правила трябва да сложат край на паралелните правни производства в различните държави членки, чиито съдилища трябва да решават подобни имуществени спорове. Съдебните разноски за такива паралелни производства възлизат на над един милиард евро годишно.
Новите правила ще се прилагат в 18 държави от ЕС, които се съгласиха да се присъединят към тази инициатива за „засилено сътрудничество“, сред които е и България.
„Беше крайно време за европейски инструмент, който да регулира последиците от брачните режими и регистрираните партньорства. Отсега нататък международните двойки от всички форми на брак ще се ползват с по-добър достъп до правосъдие и хармонизирани правила, които ще са пригодени за почти шестнайсетте милиона международни двойки, живеещи в ЕС“, каза докладчикът Жан-Мари Кавада (АЛДЕ, Франция).
Двата регламента имат за цел да се определи кой съд е компетентен и кое право ще се прилага в областта на имуществения режим между съпрузи, както и какви ще са имуществените последици на регистрираните партньорства. Те ще улеснят и признаването и изпълнението на съдебни решения в трансгранични ситуации по тези въпроси.
Регламентът относно режимите за брачна собственост беше приет с 498 гласа „за“, 58 „против“ и 35 „въздържал се“, а регламентът относно последиците за собствеността на регистрираните партньорства беше приет с 490 гласа „за“, 68 „против“ и 34 „въздържал се“.
Основните правни институти на брака и регистрираното партньорство все така ще се определят от националното право на държавите членки. Регламентите включват поредица от защитни мерки с цел съобразяване с националите правни системи. Например, нищо не задължава участващите държави членки, чието право не признава института на регистрираното партньорство, да предвидят такова партньорство, нито да поемат компетентност за него.
По оценки на Европейската комисия в Европейския съюз има близо 16 милиона двойки, съжителстващи в трансгранична ситуация.
 
Информационно бюро на ЕП в България
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!