Menu
Понеделник, 08 Април 2019 11:29

Млад художник ни пробуди към откровение и духовност

Публикувана от Прочетена 1577 пъти
Цонка Митова и Емрах Якъбов Цонка Митова и Емрах Якъбов

Младият художник Емрах Якъбов представи първата си самостоятелна изложба в залата на НЧ”Балкански просветител-1871” – кв. Райково. Експозицията включва 17 картини-живопис, които са рисувани в продължение на година, и са реализирани с подкрепата на програма Дебюти. В препълнената зала авторът разказа за своите творчески търсения и открития. По думите му, изкуството е израз на духа, на вътрешните чувства и усещания, на философската вглъбеност.

Изложбата е тематична, като картините пресъздават пробуждане на съзнанието,  божественото в хаоса, духът на истината, която ражда свобода, смирението, радостта, благодарността. Завладяващо е посланието – „ние не сме само тела, умове, сърца, имена, професии, а един материализиран дух, който носи божествена искра”, заяви Емрах. Присъстващи споделиха, че озарението на картините ги пробужда към откровение и духовност.

DSCN6531.JPG

Емрах е роден в с. Борино, в  семейство, което цени изкуството. Неговият брат Реджеп, също е художник, а двамата, заедно с баща им Асан – са  и музиканти. Младите автори са възпитаници на Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян. Емрах вече е абсолвент -завършва Националната художествена академия, специалност Стенопис. Започвайки да гради своята кариера, читалището в Райково му подава ръка и вече е налице неговата значима изява.

DSCN6601.JPG

Реджеп и Асан Якъбови

Читалището осъществи  трета самостоятелна изложба на млади художници, подкрепени по програма Дебюти и финансирани от Национален фонд „Култура”, заяви ръководителката на проекта Цонка Митова. Целта е да се вдъхновят млади хора да покажат своите творби пред реална публика, поясни тя. И допълни, че  на 18 април ще бъде открита  изложбата на Реджеп Якъбов, брат на Емрах.

А дотогава всички любители на изобразителното изкуство могат да разгледат картините, да се заредят емоционално и да закупят тези от тях, които им харесват.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!