Неделя, 09 Февруари 2014

Младежи от село Гърнати си устроиха поход до връх Алада

Публикувана от
Младежи от село Гърнати си устроиха поход до връх Алада
  снимки: Самуил Димитров
Младежи от село Гърнати си устроиха поход до връх Алада снимки: Самуил Димитров
Младежи от селото решиха през уикенда да си направят поход и да изкачат първенеца на Източните Родопи-връх Алада, висок 1241 метра надморска височина. Отскоро е направена и екопътека от село Гърнати към хилядника.Тръгването беше от 10 часа сутринта. Снега и падналата сутринта мъгла не разубеди планинарите. Пътят е стръмен, изморителен и дълъг. Навсякъде са поставени указателни табелки, упътващи към Алада.
Родните планинари го изкачваха по северния склон на върха,на който е разположено и селото.Върхът е зает от най- разнообразни видове гори-дъбови,букови,елови,борови и други. На много места по път бликат извори с   много студена планинска вода.Из склоновете се намира и не изследвана до сега пещера с полу-затрупан вход. По време на изкачването се забелязват много подредени в две редици камъни.Те са останки от Стар римски път, свързващ Пловдив с Беломорието. След достигане на билото се забелязва малка паметна плоча-"пирамида",на която като застанеш и погледнеш към гръцка страна с просто око се забелязва синия бриз на Бяло море,намиращо се на около 200 километра от върха.
 
След изкачването му младежите се отправиха към разтлялата се в подножието на хилядника поляна, наречена Сух-су. В местността има каменна чешма, известна сред местните с името "Чешмата с трите чучура". Там има направена още покрита беседка с около 30 места. Похода завърши с едно заслужено угощение за планинарите.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...

09-08-2009

Oфроуд край Рудозем

Участници от цяла България и около 4 хиляди публика събра атрактивното автомобилно състезание провело се вче...

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

30-07-2012

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони на Националното изложение на коне от породата каракачан...