Menu
Вторник, 03 Юли 2018 14:27

Младежите сами внасят здравните си вноски

Публикувана от Прочетена 1245 пъти

Бъдещите студенти и младежи, които все още не са започнали работа трябва сами да плащат здравните си осигуровки след завършване на средното образование.

Лицето, което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За да не начислят допълнително наказателна лихва и младежите да не загубят здравноосигурителните си права, те следва да внесат първа здравна вноска за м. юли в размер на 20.40 лв. до 25 август 2018 г. Важно условие е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в офиса на агенцията в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Притежателите на банкови карти имат възможност да платят без такси чрез ПОС терминал в офиса на НАП в Смолян и Девин или през портала на електронните услуги на приходната агенция, който функционира денонощно.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!