Menu
Неделя, 01 Април 2018 19:32

Многолюдно отбелязване на Цветница в храм „Св. Висарион Смоленски“

Публикувана от Прочетена 5799 пъти
Многолюдно отбелязване на Цветница в храм „Св. Висарион Смоленски“ Снимки: Презвитера Милена Маринска

Особено тържествена и благодатна бе днес светата Литургия за отбелязване на Цветница в  храм „Св. Висарион Смоленски“ – гр. Смолян. Богослужението извърши архиерейският наместник архимандрит Висарион заедно със свещениците от храма Димитър  Михайлов и Иван Марински. Участваха  също  иподяконите Даниел Апостолов и Георги Гаджев, както и църковният хор с диригент Мария Кисьова.

Цветница-Връбница /или Всичко за празника/ се почита в целия свят като важна част от живота и мисията на Божия Син, слязъл от небесата, за да спаси човечеството с нов живот. В неделята, след като е възкресил своя приятел Лазар и показал, че има живот вечен, за да изпълни Божия си път според Стария завет, Иисус Христос влиза на осле /магаре/в Йерусалим. Посрещнат е тържествено с палмови и лаврови клонки. С радостни възгласи всички очаквали цар, за да ги спаси. Но земен. Очаквали цар, не разбрали, че е Бог. Ден след ден през Страстната седмица Христос неотклонно и вярно извървявал своя земен живот от „Осанна!“ до „Разпни го!“… Затова и  на Цветница Църквата благодари и възхвалява Божия Син в продължение на 20 века!

Архимандрит Висарион освети и раздаде стотиците върбови клонки за спомен от Йерусалимската Цветница, които вярващите занесоха в домовете си за здраве и предпазване от зли сили. Причасти със светите Христови дарове десетки възрастни и много деца.  Обръщайки се към всички, той  преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и бащинските му пожелания към родопчани за мир и Божия закрила. От свое име архимандрит Висарион поздрави всички именници, пожелавайки им здраве и благополучие в семействата. Към всички се обарна с "Благословен ден!".

Много жители  и гости на града имаха възможност на Цветница да се насладят на красивите  песнопения, да усетят силата на молитвите и общата нагласа да се подготвим с вяра и достойно да посрещнем  най-големия християнски празник – Възкресение Христово.

Архиерейско наместничество в Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!