Menu
Сряда, 27 Юни 2018 15:06

Модно ревю представиха учениците от Художественото училище в Чешкото посолство в София

Публикувана от Прочетена 1167 пъти

За да представят своята Професионална гимназия за приложни изкуства и по-точно специалността Моден дизайн учениците от всички класове от ПГПИ – Смолян изработиха невероятни облекла и ги показаха на специално организирано ревю в Чешкото посолство в София. Поканата дошла от Фондация „Опън спейс”.

Една от основните цели на обучението в гимназията винаги е била изучаването на българските традиции в приложните изкуства и занаятите. Затова и идеите за ревюто са заимствани от наследството на нашите баби. „Искахме да представим нашата специалност Моден дизайн, която я имаме от две години, но традиции в тази посока училището има отдавна, защото повече от 10 години имаше специалност Художествен текстил”, каза директорката Симеона Савова – Коруева.

Само за месец учениците от всички класове са успели да се подготвят за събитието. Представиха няколко много обикновени рокли, украсени с цветя, направени от вълна по много старата техника плъстене; традиционна бяла риза, върху която са рисували с текстилни бои, вдъхновени от българската шевица; елеци, изработени от вълнен плат, които напомня на традиционната за носиите аба. Преплели старите традиции с изискванията на новото време за модерна красива дреха.

Развълнувани и щастливи учениците благодариха за прекрасната възможност да се представят със свои творения, благодариха и на своите преподаватели, които ги учат да създават красота в ежедневието си. „Това е един чудесен завършек на учебната година. И децата и ние сме много щастливи от това представяне. Пожелавам им една прекрасна ваканция и наесен да дойдат отново при нас, заредени с нови красиви емоции”, каза още Симеона Савова – Коруева.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!