Menu
Петък, 15 Февруари 2019 11:53

Момчиловските гайдари откриха празника на виното в село Брестовица

Публикувана от Прочетена 953 пъти

Гайдарският състав към читалище „Светлина - 1925” в с. Момчиловци, с ръководител Атанас Тодоров откриха празника на виното в Брестовица. Събитието се състоя в деня на Трифон Зарезан – 14 февруари в центъра на пловдивското село. Заедно с гайдарите е и певицата Теодора Величкова.

Информацията съобщи секретарят на момчиловското читалище Васка Мавродиева. „Празникът започна в 11.00 часа, като за пръв път е открит от родопски гайди”, каза Мавродиева и благодари на организаторите от Брестовица за любезната покана. Гайдарите от Момчиловци се включиха и в последвалото шествие до лозарският масив „Бяло поле”, кадето бяха извършени водосвет и ритуално зарязване на лозята.

„Свещеникът се помоли за плодородие и добра реколта, всеки лозар отряза няколко пръчки и поля отрязаното място с вино. След това нашите гайдари отново се включиха със свое изпълнение и поздрав към всички празнуващи”, разказа Мавродиева.

Сред официалните гости на празника в с. Брестовица бяха областният управител на Пловдив и кметът на район Юг.

Организатори са Кметство Брестовица и читалище „Съзнание”  - Брестовица.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!