Момчиловци събира средства за ремонт на музея

Музей - Момчиловци
В село Момчиловци продължават да се събират дарения за ремонт на покрива на културно-историческия музей.
Необходими са около 10 хил. лв. До момента са събрани около 1200 лв. предимно от младежи, които желаят да запазят културата, традициите и бита на Момчиловци. „Така както нашите деди са построили музея, на чисто доброволни начала, и са дарили всичко, което са имали за обогатяване на експозицията,  така и съвременните жители на селото желаят това богатство бъде запазено“, каза библиотекарят в местното читалище „Светлина“ Васка Мавродиева. Тя посочи, че помощ е обещала и горовладелската кооперация „Касъмдере“, която ще осигури челните дъски за покривното пространство. „Всички, които имат желание и възможност да помогнат, могат да го направят. Средствата се събират в читалището в Момчиловци“, каза още Мавродиева и благодари на всички, които до този момент са откликнали на призива.
Община Смолян също е обещала да помогне за ремонта на покрива на музея. Администрацията е поискала да се направи план – сметка за нужните средства и консумативи.
„Очакваме втори отговор от общината. Знаем, че  положението  е тежко,  така  че ние сме доволни и на малкото, което бихме получили“, добави Васка Мавродиева.
По думите й жителите на Момчиловци са изявили желание да ремонтират покрива с доброволен труд, веднага щом се съберат парите и се осигурят нужните материали.
Засега фондът на музея не е застрашен, защото върху тавана е бетонова плоча, но на места мазилката е повредена. Инициаторите на дарителската акция се надяват до края на лятото покрива да бъде подменен, тъй като счупените керемиди едва ли ще издържат още една зима.
Музеят в Момчиловци е изграден през 60-те години на миналия век, предимно от дарения от момчиловските жители. През летните отпускарски месеци през него минават над 100 души. Там те се запознават с миналото на Момчиловци и най-важните исторически моменти за селото – въстания и войни, построяване на църква и училище, както и с бита, обредите и културата на жителите на родопското село.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре