Мощи напускат Созопол, идват в Кърджали, за да благословят високото духовно дело на кърджалийци

Моменти от тържественото освещаване и откриване на Неделното училище към манастирския комплекс в Кърджали – ноември 2014 г.
На 23 и 24 юни 2015г. -  Еньовден, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще  положи основния камък на „Кърджалийското крило“  в средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.
Възстановяването на средновековния манастирски комплекс  „Св. Йоан Предтеча /Продром/ “ в Кърджали включва седем сгради с различно предназначение. През 2014 година с внушителна церемония бе открита първата сграда, наречена Неделно училище. Училището се използва от  над 70 деца, които  под вещото ръководството на отец Николай Величков се въвеждат в устоите на православната вяра.
За започване  на строителството на втората сграда, наречена Просветна зала с 200 места /или Кърджалийското крило/, се предвижда също вълнуваща церемония в присъствието на мощите на Св. Йоан Предтеча. Те ще бъдат  донесени  на 23 юни /вторник/ специално за случая от  църквата  „Св. св. Кирил и Методий“  - Созопол,  с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий.
Мощите на Кръстителя ще бъдат посрещнати на кръстовището на кв. „Веселчане“  в Кърджали,  поставени ритуално на дърворезбованата маса – ковуклия, а после понесени за поклонение към едноименната църква на манастира с литийно шествие, предвождано от Пловдивски митрополит Николай, Сливенски митрополит Йоаникий, Великотърновски Григорий и Знеполски епископ Арсений. Деца и младежи в народни носии ще стелят  пътека от цветя за преминаване на светите мощи.
На специално изградена сцена в двора на църквата ще бъде отслужена празнична  Вечерня,  а след това под звездното небе 70 деца от Неделното училище ще представят театрална постановка с библейски мотив „Мойсей – извеждане на еврейския народ от Египет“. Присъстващите ще се върнат векове назад, за да си припомнят  какво е послушанието и непослушанието към Бога. Театралната постановка ще се играе по случай приключването на годината по вероучение и за пръв път ще се играе вечер, на сценично осветление.
На 24 юни – Еньовден (сряда), в който Православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител, събитието  в Кърджали продължава с празнична  света Литургия, отслужена от тримата Архиереи Николай, Йоаникий и Григорий, в която ще съучастват викарият на Пловдивския митрополит Знеполски епископ Арсений, духовенство от Пловдив, Асеновград, Ивайловград, Крумовград, Хасково, Смолян  и Кърджали.
С литийно шествие множеството ще се отправи към мястото, където ще се положи основният камък  за строителството на Просветната зала.
„Щастлив съм, казва отец Николай Величков – председател на храма, че това родолюбиво,  високо духовно и историческо дело се случва. Особено се радвам, че хората  от Кърджали подкрепиха идеята сами да съградят  тази част от манастира, затова я нарекохме Кърджалийското крило. Изключителна е тяхната подкрепа като усилия, труд и средства.“
Мощите на Св. Йоан Кръстител ще останат в Кърджали  до следобедните часове на Еньовден, църквата ще бъде отворена и през нощта на 23 юни, за да могат всички, които пожелаят, да се поклонят на светеца и да изпросят неговото благословение.
За строителството на следващите 5 сгради, с които ще се оформи цялостно средновековният манастирски комплекс„Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали , правителството е отпуснало 800 хиляди лева.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре