Музей на илюзионното изкуство създават в Момчиловци

Село Момчиловци
Музей на илюзионното изкуство ще се създаде в Момчиловци, съобщи кметът Сийка Суркова. Идеята на родения в Момчиловци актьор и илюзионист Ненчо Илчев за създаване на музей на маговете преминава към реализация, след като Община Смолян предостави безвъзмездно общински помещения, в които да се настани експозицията.

В музея ще се експонира сбирката на Ненчо Илчев, включваща част реквизита на известни български магове. Актьорът е предоставил на кметството за съхранение илюзионистичния инструментариум, събиран от него в продължение на 30 г. В сбирката се намира реквизит от сценичните илюзии на Орфи, Мистър Сенко и почти всички известни български илюзионисти.
Посетителите в бъдещия музей ще надникнат зад завесите на илюзионистичните трикове и ще могат сами да пробват сръчността си като магове.

С решение на Общинския съвет в Смолян е предоставена безвъзмездно за 10- годишен период част от общинска сграда в Момчиловци, която ще бъде превърната в Музей на илюзионното изкуство.
 
Ремонтът на сградата и управлението на музейната сбирка се възлага на читалището в колоритното родопско село, предаде БТА.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре