Музеят в Смолян показва пушката на Капитан Петко войвода и сабята на полк. Владимир Серафимов

Музеят в Смолян показва пушката на Капитан Петко войвода и сабята на полк. Владимир Серафимов
Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян отбелязва 109-годишнината от Освобождението на Родопите с изложбата "Закъснялата свобода на Родопите", съобщиха от музея. Посетителите могат да видят две оръжия - символи на извоюваната свобода - пушката на Капитан Петко войвода и сабята на полк. Владимир Серафимов. Община Смолян отмени всички чествания и тържества по повод на годишнината, съобразявайки се с епидемичната обстановка.

За пушката на Капитан Петко войвода се носят много легенди, обяснява директорът на музея в Смолян Валентина Василева. Тя проследява преданията, според които оръжието е било подарък от Джузепе Гарибалди, а съгласно друга версия Петко войвода получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър II.

"В запазените спомени на доброволеца в четата на Петко войвода - Никола Капитанов (1854-1950), от с. Широка лъка, пише, че единствено Войводата е притежавал толкова модерно за времето си оръжие и прав стрелял с нея по настъпващите турски части. В началото на 1879 г. капитан Петко войвода разпуска Родопската дружина и предава своята пушка на най-доверения си съратник - неговият секретар, свещеник Атанас Келпетков. За да опази пушката, свещеникът я опакова и зазидва в скривалище в дебелата каменна зидария на своя дом в Устово", допълва Валентина Василева. По думите й, пушката е намерена през 1923 г. при ремонт на къщата на свещеника. Възрастният вече Атанас Келпетков дал ценната реликва на майстора дюлгерин от Райково уста Петко Христов. Неговите потомци предоставят през 1952 г. пушката на музея в Смолян, където се пази и до днес.

Изложбата "Закъснялата свобода на Родопите" се представя в залите на музея в продължение на месец, предаде БТА.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре