Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 02 Септември 2014

На 05 септември ще бъде избран българският град-столица на европейската култура през 2019 г.

Публикувана от
На 05 септември ще бъде избран българският град-столица на европейската култура през 2019 г.
   
8 български града заявиха желание за участие в конкурса. След първия кръг 4 от тях останаха в надпреварата: Пловдив, София, Варна и Велико Търново.

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: „Много съм доволна, че осем български града участваха в конкурса за първата българска европейска столица на културата. Сърдечно поздравявам градовете, номинирани след първия кръг на конкурса. Самият факт, че са включени в списъка с първоначално одобрените кандидати за титлата, може да им донесе значими културни, икономически и социални преимущества, при положение че кандидатурата им е част от дългосрочна стратегия за развитие, фокусирана върху културата. Конкурсът дава възможност на европейците да научат повече един за друг и да се потопят в общата си история и ценности: с други думи, да усетят, че принадлежат към общността на европейците. Бих искала да насърча всички номинирани градове да се възползват максимално от проекта.“

В съответствие с Решението на Европейския парламент и на Съвета на министрите, с което се определят критериите за европейска столица на културата, България и Италия са двете държави членки, домакини на проявата през 2019 г.

След Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия), които бяха домакини на инициативата тази година, за европейски столици на културата са избрани следните градове: Умео (Швеция) и Рига (Латвия) за 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) за 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия-Сан Себастиян (Испания) за 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) за 2017 г. и Валета (Малта) за 2018 г. Леуварден (Нидерландия) е предложен за европейска столица на културата за 2018 г.

Европа директно Смолян по информация на : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1248_bg.htm
Прочетена 2240 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!