На 26 ноември църквата почита св. Стилиан Детепазител

На сн.: Икона на св. Стилиан в Райковския храм „Св Неделя”, дарена от местни жители през 1956
Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката

На 26 ноември църквата почита св. Стилиан, покровителят на бебетата и малките деца.Той е роден и живял в периода между 400-500 г. сл. Р.Хр. в Пофлагония. От рано е възпитавал в себе си благочестие, нравственост, извисеност.Обичал да помага на децата, защото са невинни същества, и виждал отплата за усилията си.
 
Светецът лекувал физически младенците, а порасналите ги направлявал по пътя на доброто.Ето какво пише в неговото житие:”А що се отнася до самите деца, той знаел още, че те имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.”

Този ден е специален празник за всички, които носят имената Стилиян, Стилияна, Стела, Щилиян, Щилияна, Щильон – име, което в последните години не се възпроизвежда в Смолянска обшина

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре