Menu
Петък, 03 Март 2017 18:00

На 3 март се преклонихме пред героите

Написана от
На 3 март се преклонихме пред героите снимка: община Мадан
Тържество по случай националния празник на Република България се състоя пред Паметната плоча на загиналите за свободата, в Мадан. За поредна година то бе организирано от Общинска администрация и НЧ „Иван Вазов – 1999”. Слово за Освобождението ни от петвековното Османско владичество произнесе заместник - кмета Явор Орлов. А чрез тематична литературно-музикална програма самодейци от читалището ни припомниха подвига на титаните-революционери, както и на безименните герои, жертвали живота си за по-добро бъдеще. С венци и цветя обществени институции и граждани се преклониха пред паметта на борците за свобода и независимост.
 
madan

Веднага след програмата, хороигралките от ТК „Родопски кристал” при НЧ ”Иван Вазов – 1999” - Мадан"  се включиха в инициативата „Пробуждане с хоро”. Те  поведоха хоро  на площада, като по този начин  подкрепиха началото на гражданската вълна „Българи за България”. Танцьорките поясниха, че споделят каузата на  организаторите от Сдружение „Азбукари”, а именно – пробуждането на българите по света  със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото - българското хоро. Те изповядват убеждението, че народният танц и автентичните му стъпки се предават от древността на поколенията българи до днес. Хорото е кръг, а кръгът е Космос. То символизира ценности като единство, сплотеност, подкрепа, надежда и благородство. Освен това танцът за тях  е израз на неделимост на хората и символизира постоянното движение, вярата в Твореца и по-доброто бъдеще, поясняват организатори и участници.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!