На 6 май отваря врати за посетители Домът на европейската история

На 6 май отваря врати за посетители Домът на европейската история
На официална церемония Европейският парламент откри Дом на европейската история в Брюксел, който ще приема посетители от 6 май. При откриването председателят на ЕП Антонио Таяни определи: „Това е домът на ценностите, които споделяме, на събитията, които сме преживели заедно. Това е не само Дом на европейската история, а и Дом на европейската идентичност и европейската памет“.
Бившият председател на ЕП и председател на управителния съвет на музея д-р Ханс-Герт Пьотеринг заяви: „Домът на европейската история има за цел да помогне на гражданите да влязат в бъдещето мъдро и уверено, бъдеще, което от днешна гледна точка изглежда тревожно и изпълнено със заплахи. Музеят е място, което ни показва динамиката на европейската история и ни дава възможност да разберем по-добре неотдавнашната ни история, както и настоящето“.
Професор Влодзимеж Бородзей, председател на Академичния комитет на музея, каза: „Също както в Европейския съюз, работата на Дома на европейската история никога няма да бъде завършена. Винаги ще остане белегът на времето, в което ще се раждат нови версии на постоянната изложба и на следващите временни експозиции“.
Домът на европейската история има за цел да насърчи гражданите да осмислят и дискутират историята на Европа и европейската интеграция. Музеят се стреми да обогати знанията, да предизвика любопитство и с течение на времето да стане място за обмен на идеи, размисли и дебати за Европа и нейната история, свързващо хора, институции и други заинтересовани групи, занимаващи се с темата. Посетителите ще бъдат провокирани да дадат критична оценка на европейската история, нейния потенциал и бъдеще.
Експонатите в постоянната изложба на Дома на европейската история са събрани от около 300 музея и колекции от цяла Европа и извън нея. „Взаимодействия. Векове на търговия, сблъсък и градеж“ е първата временна изложба на Дома на европейската история, която ще продължи до 31 май 2018 г. Изложбата представя и тълкува знакови моменти и забележителни истории за неочаквани срещи и обрати в европейското минало.
България също оставя своята следа в музейния проект на Европейския парламент. Част от постоянната експозиция „Идеи за държавно устройство в Европа“ е копие от Търновската конституция. Първият основен закон на Княжество България, който за времето си е един от най-демократичните и либералните на Стария континент, ще гостува в музея в Брюксел най-малко до 2021 г. Като част от временната експозиция може да бъде видян Султански берат на Атанас Михайлов. И двата експоната са собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново, откъдето бяха любезно предоставени за целите на различните музейни сбирки в Брюксел.
В допълнение към своите експозиции Домът на Европейската история предлага и образователни програми, прояви за местната публика и гостите на Брюксел, както и публикации и набор от онлайн продукти.
 
 Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре