Четвъртък, 06 Май 2010 06:32

На Гергьовден в Момчиловци – живата традиция

Публикувана от
|||| |||| ||||
Стародавният обичай в Родопите за измиване със сутрешна гергьовденска роса бе поотърсен от праха и възстановен в смолянското село Момчиловци. Верни на традицията, жени и деца излязоха рано в поляните, за да съберат роса и измият лицата си с нея за здраве. Хората в селото вярват, че събраните по Гергьовден капчици от тревата имат особена целебна сила.
gergiov_den_00002gergiov_den_00003
Векове наред традицията се е предавала от майка на дъщеря, от баща на син, от баба на внуче. „Нашите баби и майки са ни разказвали, че на Гергьовден рано сутринта, всеки е бързал да отиде в ливадата и да си измие лицето с росата, която е паднала през нощта - за здраве.  На времето хората са се търкаляли по поляните, сега обаче никой не го прави”, разказа секретарят на читалище „Светлина” в Момчиловци Златка Кисова. И днес мераклиите да се измият с гергьовденска роса в родопското село не бяха малко.
gergiov_den_00004gergiov_den_00005
По традиция повечето от тях откъснаха цвят и закичиха вратите на къщите си за здраве и берекет на семействата. На Гергьовден на почит в селото е и лековитото аязмо, което повече от век лекува с чудодейна сила вярващите. Знае се, че изцерителното му действие е най-силно в нощта срещу Гергьовден и на самия празник. „Ние в Момчиловци сме богати с нашето аязмо. От полунощ  на 6 май до късно вечерта не спира потокът от хора, които искат да се докоснат до лековитата вода. Стотици се тълпят пред извора и  всеки иска да си налее от водата и да си занесе вкъщи.
gergiov_den_00006gergiov_den_00007
Старо поверие е, че гергьовденската вода се използва през цялата година за болежки и против уруки”, каза още Кисова. Изворът е известен вече не само в региона, но и във вътрешността на страната. Хора от Асеновград и Пловдив идват с автобуси специално за лековитата вода на Гергьовден. Този ден е най-почитаният празник – от християни и мюсюлмани. Навремето с гергьовденска роса и водата от аязмото старите хора са заквасвали млякото. Неизменна част от празника в Момчиловци е литургията и курбанът на праклиса „Св. Георги” над селото. Организатори на празника там са Георги Георгиев и семейството му.   

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

08-08-2010

Възстановка разплака присъстващите на честването на Илинденско-…

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, съби...

Майстор на чевермета асфалтирал път в Родопите

27-05-2015

Майстор на чевермета асфалтирал път в Родопите

Мазан Метьо получил в дар позлатен часовник от Живков  Питали ли сте се някога какво е общото между асфалт...

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

03-03-2011

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

Младото сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържествено шествие за 3 март, което предхождаше офи...