Сряда, 01 Юли 2020 19:13

На храмовия празник в манастира над Смолян чухме ликуваща новина

На храмовия празник  в манастира над Смолян  чухме ликуваща новина
|||| |||| ||||

Пловдивският митрополит Николай ще освети новия, трети по ред, храм в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“, посветен на св. блажена Ксения Петербургска, на 12 юли. Негово Високопреосвещенство ще извърши последованието за случая и ще възглави празничната св. божествена Литургия. Това съобщение направи пред множеството богомолци  секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков.

А днес, 1 юли, в манастира бе отпразнувана паметта на патроните на втората църква тук - светите безсребреници лечители  и чудотворци Козма и Дамян. Божествената св. Литургия за храмовия празник възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с четирима свещеници, четирима икодякони и църковния хор при смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“. За празника от Смолян пристигнаха иконом Запрян Шиков, отец Васил Маджаров и отец Иван Марински с иподяконите Валери, Тодор и Емил, а от Чепеларе  отец Апостол Аролски и иподякон Симеон.

Богомолците бяха с предпазни маски и на допустимо разстояние един от друг. На входа имаше дезинфектанти за ръце.

Характерно за храмовите празници е това, че в богослужението има специални тропари и молитви, с които  се измолва  застъпничеството на  патрона на храма.  Днес  това бе направено към безсребрениците  чудотворци и лечители св. св. Козма и Дамян - да ни даряват здраве и благодат. А също бе зачетено и едно значимо събитие в нашата Църква - връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител през 1496 година.

Приятно, изпълнено с духовна радост, бе присъствието на много млади хора и дечица, доведени от майки и близки. Християнските добродетелите се предават най-вече от семейството, за да е здрава вярата в поколенията напред. Заедно с другите и на малките  архимандрит Висарион даде свето Причастие.

По повод  на това, че в манастира много хора пристъпват с голяма надежда за изцеление, дори от далечни краища на страната, игумения Анастасия каза, че вярата преди всичко е важна: „С каквато вяра се пристъпва в манастира и в храма, с такава мяра се получава здраве и благодат. Пред Бога ходатайства няма.“

След празничната Литургия бе извършена лития около църквата „Св. св. Козма и Дамян“ с храмовата икона на безсребрениците.  Архимандрит Висарион  отслужи  празничен водосвет с Петохлебие в двора на църквата.  Поръсени бяха  със светена вода богомолците, храмът, както и курбанът от риба /постен, защото е сряда/, който в края на празника бе раздаден на всички присъстващи.

Архимандрит Висарион отправи поздрав за  празника, благодари на манастира и на хористите  и призова Божието благословение да бъде над всички нис! Храмовият празник започна и завърши с красив продължителен камбанен звън.

Росица Примовска

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!