Menu
Петък, 12 Октомври 2018 19:25

На Петковден в неделя архиерейският наместник ще отслужи благодарствен молебен към светицата в устовски параклис

Публикувана от Прочетена 1528 пъти
На Петковден в неделя архиерейският наместник ще отслужи благодарствен молебен към светицата в устовски параклис Снимката е илюстративна.

На 14 октомври, неделя, от 11 часа Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще отслужи благодарствен молебен към св. преподобна Параскева - Петка Българска. Това ще стане  в най-новия параклис в гр. Смолян, кв.Устово, на главния път за Пловдив в посока с. Бостина, носещ нейното име. Той бе съграден преди 5 години от църковното настоятелство към храм „Св. Богородица“ в квартала с помощта на много дарители. Благодарствения молебен към преподобна Параскева - Петка Българска в параклиса архимандрит Висарион ще извърши заедно със свещеници от града, а преди това енорийският свещеник Димитър Одаджиев ще отслужи празнична св. Литургия от 9 часа.

IMG_0591.JPG

Света Петка е живяла през 10-11 век. Родена е в Одринска Тракия от благочестиви родителите. В  нейното животоописание се посочва, че св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Просияла е с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

P1020841.JPG

Въздигането на посмъртната слава на св. Параскева е свързано с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким. Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата от св. патриарх Евтимий. В Търново светите мощи остават до падането на българската столица през 1393 г. След това са пренесени в свободния още Бдин, столицата на Видинското царство, но когато османците завладяват и тази твърдина в 1396 г., реликвата отново е пренесена, този път в Белград. След окончателното завладяване и на сръбските земи мощите на светицата били пренесени в Цариград в 1521 година.

С благословението на Вселенския патриарх Партений на 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в румънския град Яш, а на 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са положени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес.

Нека  всички заедно в неделя – на Петковден, да бъдем на литургията и на молебена в параклиса „Св. Петка“, за да се помолим и да благодарим на светицата, помагаща и главна духовна закрилница векове наред на нашия български народ!

Архиерейско наместничество - Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!