На Смолян и на целия български народ свети Николай да дарува здраве и спасение!

На Смолян и на целия български народ  свети Николай да дарува здраве и спасение!

В два дни много тържествено бе преживян в смолянския квартал Устово храмовият празник на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

В сряда, в навечерието на Никулден, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави  празничната Вечерня с Петохлебие в съслужие с  председателя на храма отец Васил Маджаров, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян  Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“  в Райково и председателя  на  храм „Успение Богородично“ отец Димитър Одаджиев в Устово.

P1100274.JPG

На Вечернята срещу празника се изпълни изключително вълнуващият Акатист на св. Николай Мирликийски Чудотворец, в който е наречен дивен чудотворец, изряден Христов угодник, извор на много ценно живоносно миро, ангелски образ, огледало на всички добродетели, наставник на младежите, здрава опора на прибягващите към него, здраве на телата и спасение на душите.

Този красив и благодарствен молитвослов бе отслужен /включително и коленопреклонно/  пред чудотворната храмова икона на светеца от архимандрит Висарион и тримата свещеници в последователно четене, с пеенето на църковните хористи и тихите молитви на богомолците. След това под звуците на непрестанен камбанен звън бе извършено литийно шествие през улиците около църквата с чудотворната икона, носена от иподякон Валери Здравчев  и инж. Николай Перпериев. Внесена отново в храма, всички успяха да се докоснат до Чудотвореца, да се помолят и благодарят.

P1100189.JPG

С празнични слова към множеството се обърна архиерейският наместник архимандрит Висарион, който преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай, с чието благословение възглави Вечернята: „Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“

От свое име Негово Високопреподобие  благодари на отец Васил Маджаров и църковното настоятелство за грижите към храма и миряните, благодари на църковния хор с диригент Радка Чакърова за ангелогласното  пеене. Благодари на учениците от Неделното училище към храма, че участват във Вечернята и се трудят добре да усвоят Божиите истини. Пожела на отец Васил Бог да му дава сили и здраве, свети Николай  да го подкрепя  да служи вярно пред Божия престол и да изпълнява повелите Му. Пожела на всички св. Николай да се застъпва пред Бога за нас. Божието благословение и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат с всички нас.

P1100288.JPG

Празничната света Литургия на връх Никулден в четвъртък бе отслужена от иконом Запрян Шиков заедно със свещениците Васил Маджаров, Димитър Одаджиев, Димитър Михайлов от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, иподякон Илия Михайлов и църковния хор.  Втори ден – красиво, вълнуващо, духовно преживяване. Малко е да се кажа, че стотици прекрачиха прага на храма с благодарност и надежда. Не само на служенията. И през двата дни потокът от хора  не  спираше. Сутрин преди работа и вечер след работното време жители на квартала, от града и околните селища  идваха да се поклонят и запалят свещички. И на Вечернята, и на Литургията бяха принесени  петохлебия и много пити, бяха прочетени с молитви стотици имена за здраве и спасение.

P1100317.JPG

Свети Николай е много обичан и почитан светец, не само  поради чудотворствата му, които не могат да се случат върху всеки, а  поради това, че невидимо и негласно всеки е усещал успокоение, милост, закрила и разрешаване на нужди и здравословни проблеми  по искрените молитви към светеца. Затова и иконом Запрян Шиков, отправяйки молитва към св. Николай, призова да продължи  да пази като покровител  този храм и хората в него, квартала и града,  целия  български народ. Да се моли пред   Бога за нас, за наше здраве, спасение, мир, любов и опрощение на всички наши прегрешения.

123544.JPG

Иконом Запрян Шиков поздрави богомолците от името но архиерейския наместник архимандрит Висарион, който в днешния ден бе на светата божествена Литургия  в Пловдив заедно с празнуващия именник Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

След водосвета празникът завърши с песнопението „На многая лета“.

Раздаден бе благословен обяд.

 Росица Примовска

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре