На Златна сватба в Момчиловци

Доверието и компромисът – това е разковничето
на щастливия брак

zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_22
За 4-та поредна година смолянското село Момчиловци празнува златни и диамантени сватби. В навечерието на 14 февруари юбилярите повторно се врекоха във вярност пред държавната власт, а всяко дълголетно семейство получи удостоверение за успешен брак, подпечатано със златния печат на Момчиловци за уникално европейско селище. Сватбените халки на дългогодишните двойки бяха подменени с нови, както повелява традицията за честване на 50 и 60 години съвместен живот.
zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_03zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_10
С наближаването на Сирни заговезни, когато човек пречиства душата си, шест семейства в родопското село празнуват златна сватба, други две пък отбелязват диамантена. Поради здравословни проблеми, на ритуала присъстваха само три от двойките – Кедикови, Грибачеви и Кермедчиеви. "Преди половин век вие с трепет и вълнение се врекохте пред Бога и държавната власт, че ще бъдете заедно в здраве и в болест, в бедност и в богатство и че ще се подкрепяте във всеки един момент. Това ваше вричане се сбъдна", каза по време на ритуала кметът Мария Никова. Дамите потвърдиха, че с достойнство са носили името на съпрузите си цял половин век, а мъжете декларираха публично, че са уважавали и почитали своите съпруги.
zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_13zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_17
Това, което е крепило семействата им половин век са доверието и разбирателството, търпението и компромисите. „Тайната на дългогодишния брак е голямата любов и голямата отговорност. Да изживяваме заедно всичко, да си помагаме, да се поддържаме. Надменността и гордостта са най-големият враг на доброто семейство.   Не одобрявам днешните съжителства без граждански или църковен брак”, каза Петър Кедиков, преминал заедно със съпругата си Йорданка трънливия път на половинвековен брак.
zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_23zlatni_svatbi_momchilovtsi_2011_21
В продължение на 50 години семействата са носили на раменете си мъката и радостта на живота, отгледали и възпитали своите деца и внуци, отдали целия си живот в полза на семейството и родното село, затова заслужено им беше отделено внимание и почит. Те получиха много подаръци и поздравления от община Смолян и общинския съвет, от читалище „Светлина”, дамски клуб „Емоция” и пенсионерски клуб „Златолиста есен”.

 

още снимки от тържеството вижте в галерията

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

06-05-2009

На "Балиевата вода" в нощта срещу Гергьовден

Стотици смолянчани и гости на града се стекоха снощи на "Балиевата вода". Още час преди полунощ най-нетърпелив...

3-ти март в Смолян

03-03-2011

3-ти март в Смолян

Всяка година Смолян отбелязва националния празник на България - 3 март. На тази дата през 1878 г. е подписан Сан...

Нестандартната сватба – хит сред младоженците

29-08-2010

Нестандартната сватба – хит сред младоженците

Нестандартната сватба – хит сред младоженците Брак в нетрадиционна обстановка. Това е хитът сред младожен...