Петък, 16 Октомври 2020 15:44

Над 1 500 порции храна са раздали благотворително професионалните готвачи от Смолян

Над 1 500 порции храна са раздали благотворително професионалните готвачи от Смолян
|||| |||| ||||

Извънредното положение в страната и последвалата извънредна епидемична обстановка се отрази негативно на „Шефс клуб – Смолян“. „Всякакви инициативи, прояви и събори, за които имахме редица покани, бяха спрени.

Много наши колеги останаха без работа“, каза председателят на клуба шеф Димитър Паскалев. Затова пък готвачите се насочиха към благотворителна дейност и през тези над шест месеца са раздали над 1 500 порции храна на нуждаещи се. „Решихме, вместо да стоим в къщи, по време на извънредното положение, да направим нещо за хората, които бяха в крайна изолация.

Първоначално се насочихме към възрастни и нуждаещи се по селата“, каза шеф Татяна Трайчева. В началото Клубът е започнал със собствени средства, но чрез популяризация в медиите се явяват много дарители, които споделят идеите си и дават средствата, а готвачите приготвят храната. „Готвим разнообразна храна, не е една и съща. Искаме хората наистина да усетят ползата от дарението. Има много възрастни хора, които не могат сами да си сготвят.

Правим големи порции – около 600 гр., така че да може даден човек да я консумира поне два дни“, добави шеф Снежана Орлова. „Храната се приготвя при спазване на всички противоепидемични мерки, така че хората да бъдат спокойни“, увери шеф Минчо Дандаров. Последното дарение, което професионалните готвачи направиха, беше в МБАЛ – Смолян. Беше приготвен и дарен обяд за 181 пациенти, настанени за лечение в областната болница. „Ще продължим да се занимаваме с благотворителност, да готвим за хората в нужда и занапред. Който иска да ни подкрепи, нека се свърже с нас и да направи своето дарение или да ни покани да сготвим. Ние сме насреща“, казаха готвачите – професионалисти.

През месец ноември „Шефс клуб – Смолян“ ще отбележи втората си годишнина. За да отбележат рождения си ден, смолянските професионални готвачи са замислили интересни презентации с изявени кулинари от България. „Първата презентация ще е на шеф  Христо Вълчев от Троян, който ще представи пред смолянчани нискотемпературно готвене. Имаме идея да поканим и други изявени шеф кулинари в България, които да участват със своите умения и местните хора, а и ние – смолянските готвачи, да се докоснем до световна кухня“, каза председателят на Клуба шеф Димитър Паскалев.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!