Menu
Четвъртък, 01 Ноември 2018 20:17

Над 150 ученици се състезаваха в математическия турнир „Черноризец Храбър”

Публикувана от Прочетена 1100 пъти

Двадесет и седмият есенен математически турнир „Черноризец Храбър” се проведе на 1 ноември т.г. от 11 часа в ПМГ „Васил Левски” – Смолян.  

Над задачите „се потиха” 150 ученици от Смолянския регион, от които 50 второкласници. Състезанието  е традиционно и се организира от Института по  математика и информатика при БАН, съобщи Павлина Мелемова, преподавател в   гимназията.

Според регламента, участниците бяха разделени на 6 възрастови групи: 2 клас, 3 – 4 клас, 5 – 6 клас, 7 – 8 клас, 9 – 10 , 11 – 12 клас.

Състезанието бе под формата на тест с 5 избираеми отговора при различен брой на задачите – за 2 клас - 15, за 3 – 6 клас - 20, за 7 – 8 клас - 25 и за   9 – 12 клас - 30. Времето за работа бе 90 минути, а само за второкласниците - 60 минути.

Това, което прави впечатление, е, че за непопълнен отговор на задача се дават по 3 т., а за грешен отговор – 0 т. В случая, целта е да се избегне налучкването при избираемите отговори.

Резултатите ще бъдат готови на 5 ноември и ще се публикуват на сайта на ПМГ”Васил Левски” и на сайта на Съюза на математиците в България, поясниха организаторите.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!