Menu
Неделя, 05 Март 2017 17:53

Над 5000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове и тюмбелеци селото

Написана от
Над 5000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове и тюмбелеци селото снимки: община Смолян

Посланикът на Корея Шин Бу- нам наблюдава с интерес кукерските игри и обяви, че организацията на празника е брилянтна

pesponedelnik 005

250 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник. Над 5 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Паркираните автомобили достигаха до с.Стойките. Най-малкият кукер беше Димитър Бечев на 8 години. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени.

pesponedelnik 002

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те откриха маскарадните игри. Гостуваха още пет състава от Драгоданово /Сливен/, Каравелово /Карлово/, Стралджа / гр.Стралджа/, Дъбене /Карлово/ и Ябълково /Кюстендил/.Кметът на Широка лъка Васил Седянков, благодари на всички, които помагат на селото и за празниците, и за делниците. Кукерският празник е важен, защото утвърждава българщината и традициите. След като поиска прошка, Седянков пожела на гостите много емоции, настроение и добри спомени в селото , белязано с много история и родолюбие.

pesponedelnik 003

Мартенското време също беше благосклонно към празника, защото беше слънчево и пролетно. Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха и изгориха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше Веска Бабаджанкова.

pesponedelnik 001

Зрелищният празник уважиха посланикът на република Корея Шин Бу-нам, областният управител Момчил Караиванов, зам.-кметът Венера Аръчкова, общински съветници и др. Негово превъзходителство наблюдава с интерес кукерските игри и обяви, че организацията на празника е брилянтна.

pesponedelnik 004

За да се реализира Песпонеделник помогнаха финансово община Смолян, хотел „Широка лъка” и много спонсори.

Виевската фолк група свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.

Пресцентър на община Смолян


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!