Menu
Понеделник, 19 Юни 2017 09:26

Над 700 изпълнители пристигат за фестивал в Смолян

Написана от
Емил Костов Емил Костов

За Петия фолклорен фестивал за хора със специфични потребности под надслов „Открий себе си и мечтай!“, който ще се проведена 24 и 25 юни т.г. в Смолян, пристигат над 700 изпълнители.

Те са от 50 съюзни организации на хора с увреждания от цялата страна. Участие са заявили и групи от Сърбия, Македония и Гърция. „Така че проявата естествено ще я наречем Пети балкански фолклорен събор“, заяви организаторът Емил Костов.

Той допълни, че всичко вече е осигурено – нощувки и храна, места за репетиции и отдих, благодарение на финансовата подкрепа на Агенцията за хора с увреждания.
Съборът се провежда от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация „Център за устойчиво развитие, образование и напредък“ в гр. Неделино с управител Емил Костов.

Идеята е хората с увреждания да имат подкрепа и поле да творческа изява. И девизът "Ние сме различни, но не безразлични!" да бъде в действие.

Проявата има състезателен характер и участниците ще бъдат оценени от професионално жури с председател проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуства в Пловдив.

Фестивалът е прераснал от туристически излет през 2010 г. на връх „Света Неделя“ край Златоград, сподели Костов. Постепенно започнали да прииждат хора с увреждания от други области, да се надпяват. Мястото било прекрасно за такава емоционална и патриотична проява, но по-трудно достъпно за хора със специфични потребности. Така се решило да се премести в Смолян със съгласието на общината, която пригодила места за хора с колички. „Много сме благодарни, заяви Емил Костов,нашите хора спокойно вече могат да се движат с колички по целия Амфитеатър, до административните сгради, а и Театърът ни предоставя условия за нашите изложби. През 2015 г. тук се проведе Четвъртия фестивал.“

В събота и неделя Смолян ще се огласи с народни песни, танци и музика от всички фолклорни район на страната и от чужбина. Фестивалът се провежда под патронажа на евродепутата Владимир Уручев.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!
Прочетена 1546 пъти

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!