Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 04 Февруари 2016

Нападения срещу жени: евродепутатите призовават за нулева толерантност

Публикувана от
Нападения срещу жени: евродепутатите призовават за нулева толерантност
   
Евродепутатите дебатираха с комисар Корина Крецу проблема със сексуалния тормоз и насилието срещу жени на обществени места. Те настояха, че трябва да се направи всичко възможно за задържането и привеждането под отговорност на извършителите, независимо от тяхната култура или произход.
Някои евродепутати също така отбелязаха, че насилието срещу жените не е нов феномен в ЕС и не идва изцяло от чужбина.
Евродепутатите повториха своя призив от 2014 г. за директива на ЕС за борба с насилието срещу жените. Те смятат, че не е постигнат почти никакъв напредък в премахването на насилието срещу жените. Евродепутатите също така призовават държавите членки на ЕС възможно най-скоро да ратифицират Истанбулската конвенция. Те също така призоваха за повече усилия за интегриране на мигрантите чрез образование, както и за уважение към европейските ценности от всички, независимо от тяхната култура или произход.
Да припомним:
-       През февруари 2014 г. Парламентът прие законодателна резолюция, с която призовава Комисията да предложи нова европейска стратегия, която да включва проект на законодателство с обвързващи инструменти за защита на жените от насилие.
-       През май 2014 г. тогавашната Европейска комисия отговори, че не намира за подходящо внасянето на законодателно предложение относно мерки за предотвратяване на насилието срещу жените.
Според проучване на Агенцията за основните права на ЕС, една трета от жените в ЕС, тоест 62 милиона, са били жертви на физическо и/или сексуално насилие преди навършване на петнадесетгодишна възраст.
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Прочетена 1509 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!