Народният учител Кирко Хаджихристев

Народният учител Кирко Хаджихристев
Кирко Хаджихристев е деен общественик, читалищен деятел, учител и два пъти кмет на Устово. Отдал живота си за съхранението и развитието на българския дух и култура. Кирко Николов Хаджихристев е роден през 1900 година в семейство с родолюбиви традиции, внук е на изтъкнатия борец за национална и църковна независимост хаджи Христо Попгеоргиев. Получава основно образование в родното Устово, а средно гимназиално – в Асеновградската гимназия. Завършва Пловдивския педагогически институт през 1927 г., а след това задочно Икономическия институт „Просвета” в София през 1942 г.
От 1920 г. е учител в устовското училище, а през 1933-34 година е кмет на селището. След това е назначен за главен учител на училището в Богородичната махала. През 1943-44 г. отново е кмет на Устово. От 1945 г. последователно е учител и директор на училището „Св.Св. Кирил и Методий”, където се пенсионира през 1958 г. Кирко Хаджихристев започва учителската професия с голямо усърдие и любов, за да се превърне тя, наред с обществената дейност, в негово призвание за цял живот. Той е един от инициаторите на идеята за основаването на читалището в Устово и за обособяването на площадното пространство пред читалището. Взема активно участие в събирането на средства и материали за построяването на паметника на вр. Средногорец – Родопската Шипка, като обикаля околните села, произнасяйки вдъхновени речи, призовавайки да се подпомогне реализирането на патриотичното дело. Той е един от главните инициатори в Устово да се разкрие средно стопанско училище по кройка, шев и готварство, в което става преподавател по математика. Бил е голям радетел за прокарването на трансродопската железница, свързваща Пловдив с Ксанти през Устово.
На тази идея посвещава не малко време и сили, участие в много делегации и прошения до висшестоящи институции. Като кмет на Устово Кирко Хаджихристев работи с присъщата му обществена отговорност в защита интересите на населението. Завършва жизнения си път през 1984 г., отдал всичките си сили, талант, ум и енергия за културно – просветното и стопанско издигане на родния край.
Барелеф на народния учител Кирко Хаджихристев бе открит на входа на читалище „Кирил Маджаров” в смолянския квартал Устово в Деня на народните будители на 1 ноември 2010 година. Десетки признателни родопчани се поклониха пред живота и делото на видния устовец.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре