Menu
Вторник, 14 Август 2018 17:31

Национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“ ще се проведе в Стойките

Публикувана от Прочетена 3412 пъти

Националният събор „Апостол Кисьов” по статут е културно събитие, което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие. Провежда се ежегодно. Първото му издание е в дните 22 и 23 септември 2018 г.
Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен”. През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо” от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г. вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване.
Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на общинска и областна администрация Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903” – с. Стойките, с председател г-жа Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател г-жа Цветелина Бориславова, собственик на дружество „Пампорово” АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика” – с. Стойките.
Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.
За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.
Над 300 инструменталисти са подали заявка за участие в Събора. Сред тях са оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди” и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов” от Смолян, Сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин” /от Златоград, Мадан, Рудозем/, Гайдарски състав „Петко войвода” – София, Гайдарски състав „Родопчани” – Пловдив, гайдарските състави от читалищата в гр. Девин, гр. Чепеларе и ОДК – Чепеларе, с. Широка лъка, с. Гела, с. Момчиловци, с. Зорница. Очакват се и гайдарите от НЧ „Николай Хайтов-1936” – Столична община. Ще се радваме на участието и на Формация „Тъпани и гайди”.
В дните на Първия национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди”. Със свои изпълнения ще се представи Ансамбъл „Борика” при НЧ „Пробуда-1903” – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.

 Богатата програма на Събора предвижда:
• Откриване на фотоизложба, посветена на Апостол Кисьов, оркестър „100 каба гайди” и 115-тата годишнина от създаването на НЧ „Пробуда-1903”.
• Кръгла маса на тема: „Житейски и творчески път на фолклориста Апостол Кисьов”
• Изява на участниците в Събора – в два дни
• Школа за начинаещи гайдари – също в два дни
• Паметна вечер, посветена на Апостол Кисьов: спектакъл „Невястата” на Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян
Организационният комитет е подготвил значки и грамоти – за всеки участник на сцена и за всеки гайдажия-мераклия, който ще се обучава в двудневната школа.
Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна и в двата дни.
За гостите на празника с. Стойките предлага уникалната си природа и места за отдих в тихите семейни хотели. Три пътя водят до селото: Пловдив-Асеновград-Пампорово-Стойките, Пловдив-Кричим-Девин-Стойките и Смолян-Превала-Стойките.
Организационният комитет има амбицията Национален събор на гайдата „Апостол Кисьов” да прерасне в международен.

 

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!