Menu
Понеделник, 22 Януари 2018 17:13

Навършват се 59 години от създаването на Смолянски окръг

Публикувана от Прочетена 979 пъти

 На 23 януари 2018 година отбелязваме 59 години от създаването на Смолянски окръг. С Указ № 29 на Президиума на Народното събрание от 22 януари 1959 г. се взема държавно решение за премахване на околиите и се формира ново административно деление на територията на страната.

      За реализирането на тази цел са положени много усилия и Смолянски окръг е факт благодарение на сплотеността и единението на местното население. За обособяването ни като самостоятелна териториална единица в страната с център Смолян голям принос имат Ангел Каишев, Атанас Тодоров, Димитър Чолаков, акд.Рустислав Каишев, Тодор Кавгазов, Димитър Спилков, Тодор Гугински, Георги Кътев, Атанас Френкев и Емин Афузов, които приемат това дело като лична кауза.

      След като в периода 1987-1998 година е в обхвата на Пловдивска област, регионът ни се обособява като отделна административна единица с Решение № 45 на Министерски съвет от 01 февруари 1999 година за създаването на Областна администрация Смолян. Институцията Областен управител на област Смолян скъсява дистанцията между местната и държавната власт и спомага за вземането на управленски решения, отговарящи на нуждите и спецификата на региона.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!