Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 14 Март 2018

Най-бедните региони в ЕС се нуждаят от постоянна подкрепа и специални стратегии, включително и България

Публикувана от
Най-бедните региони в ЕС се нуждаят от постоянна подкрепа и специални стратегии, включително и България
   

Евродепутатите заявиха, че проектите, допринасящи за икономическото и социалното сближаване между регионите в ЕС, трябва да останат приоритет за инвестиционните политики на ЕС въпреки натиска върху бюджета на ЕС.

Отрицателните последици от икономическата и финансовата криза, особено за регионите с нисък растеж, намалиха ползотворния ефект от бюджетните политики, което доведе до съкращения в публичните инвестиции, подчертаха евродепутатите в резолюция, приета с 488 гласа „за“, 90 „против“ и 114 „въздържал се“ във вторник.

Освен приоритетно финансиране от ЕС тези региони се нуждаят от специално обособени стратегии, за да се преодолеят различията и да се предложат динамични перспективи за населението им.

Евродепутатите призовават да се вземат мерки за:

дефиниране на „изоставащи“ региони на ниво NUTS III и по-добре насочено финансиране за тях;
подпомагане на образованието и професионалното обучение, за да се намали безработицата и да се насърчат младите хора да останат в съответните региони;
осигуряване на по-лесен достъп до кредити за предприятията;
подпомагане и подобряване на управлението на регионалните институции;
подпомагане на продуктивни стопански дейности, като устойчив туризъм, кръгова икономика и земеделие.

Доклад на ЕК относно конкурентоспособността в регионите с ниски доходи и нисък растеж, публикуван през април на 2017 г., поставя акцент върху 47 изоставащи региона в 8 държави членки: „региони с нисък растеж“ с брутен вътрешен продукт близък до средния за ЕС, но с ниски темпове на растеж (в Италия, Испания, Гърция и Португалия), и „региони с ниски доходи“ с нисък брутен вътрешен продукт, но с окуражителни тенденции за растеж (в България, Румъния, Унгария и Полша).

Приблизително един на всеки шест граждани на ЕС живее в изоставащ регион (83 милиона жители), от които 32 милиона живеят в региони с ниски доходи и 51 милиона – в региони с нисък растеж.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Прочетена 925 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!