Най-подходящите ски писти в Банско за начинаещи

Белите писти са най-големият магнит за всички любители на  зимните спортове. България отдавна е на световната карта като място с уникални планински релефи и възможности за спорт и зареждаща почивка. Банско, Боровец, Пампорово са сред най-известните зимни курорти у нас, които са достойна конкуренция на останалите в Европа.

Банско обаче се утвърди като лидер на ски туризма у нас. Курортът е най-предпочитаната дестинация от родни и чуждестранни туристи в последните години, които избират да са на ски в Банско . И това е не само заради уникалните природни дадености на района, но и заради перфектните условия за отдих, изобилието от спортни, културни и развлекателни събития.

551551.jpg


В курорта на разположение на скиорите са трасета за начинаещи и за опитни търсачи на силни усещания. Децата също могат да се спускат безопасно с помощта на професионални учители по зимни спортове. Сезонът тук продължава от декември до април, а атмосферата  на Банско е пленяваща и във всички останали сезон на годината. Дължината на ски пистите е над 75 км. Съоръженията са обезопасени, поддържат се по всички световни стандарти и върху тях може да се наслаждава дори начинаещите скиори.


На разположение на гостите, които са дошли на ски в Банско, има подходящо оборудване, моторни шейни, сноуборди и няколко модерни лифта.  През най-снежните месеците януари и февруари, най-активно се практикуват белите спортове върху естествено натрупал сняг.

Релефът в планината Пирин е с алпийски характер, със стръмни и полегати склонове. Когато зимата е снежна, естественият снег може да достигне до три метра. Когато времето е сухо, теренът се поддържа с модерни машини за изкуствен сняг.

 
  552552.jpg

 

Едно от най-живописните трасета, което се спуска в подножието на Пирин, е дължина от 75 км. Любимо място за туристите на ски в Банско са Шилигарника и Чалин Валог. Кабинковият лифт е “Гондолата”, но освен него има 6, 4 и 2 седалкови лифтове, както и влекове - тип котва и за деца. Общата им дължина е 22 км.

На разположение на туристите са 21 различни писти и ски пътища с различен наклон и трудност. Те могат да бъдат определени като лесни и безопасни трасета, средно трудни писти, предназначени за опитни и за професионални скиори. В първата група са Плато 1, Коларският ски път, Шилигарник 1 и 2. Най-предпочитани са Бъндерица, Балканиада, Църна могила, Юлен, Тодорка, Чалин влог 1 и 2, където трудността е подходяща за редовно практикуващите зимни спортове. Екстремните скиори и сноубордисти предпочитат пистата Томба.

Курортът Банско е подходящ за семейна почивка, за празнични събирания, професионални семинари. Хотелите са на високо световно ниво, с модерно и иновативно обзавеждане и качествено обслужване. Комплексите предлагат примамливи оферти с разнообразни възможности за незабравима зимна ваканция в планината. 

Забавленията на пистите могат да се съчетаят със спа почивка, еко пътешествия, посещения на природни, исторически и културни забележителности в района. Банско предоставя възможност за разнообразието от активности във всеки сезон от годината.

 
  553553.jpg

 

Едно от уникалните места за отдих е петзвездният комплекс Лъки Банско. Гостите на хотела се радват на  ултрамодерен спа център, изискани ресторанти с традиционна и международна кухня, зони за релакс, безопасни детски кътове, компютърни зали и др. Хотелът предлага специални пакети, като осигурява безплатен транспорт до началната станция на лифта, снабден е също така със специално оборудван ски гардероб.

През зимата Банско е място на престижни състезания на национално и световни ниво по ски алпийски дисциплини. Градът е прочут с местната кухня, вина и с гостоприемството на домакините. Банска капама, катино мезе, домашни мезета по запазени семейни рецепти и още други уникални ястия, които могат да се опитат само тук.  

Забавленията, които предлага района, нямат край. Различни историческите забележителности очароват туристите, които искат да се потопят в градските музей, свързани с делото и личността на бележити българи. Това са къщата-музей на Паисий Хилендарски, на Неофит Рилски, на Никола Вапцаров. Забележителност са също  местната църква “света Тройца”и Веляновата къща.

Интресни са също възрожденските къщи, малките галерии и множеството културни и природни забележителности в района. Сред най-посещаваните места са връх Вихрен, Байкушевата мура, скалният феномен “Сватбата”, Кончето и много други туристически обекти.

 

Източник на изображения: Лъки Банско 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре