Малки обяви - Смолян днес!

  • Климатици от Termos.bgКлиматици от Termos.bgКатегория: ЕлектроникаОписание:: Търсите надежден и икономичен климатик за вашият дом? Ако е така, бихме могли да ви препоръчаме висококачествени модели на климатици от Termos.bg. Те ...Видяна:: 1,685

НЧ”Балкански просветител-1871” почете паметта на партизанката Наталия, по случай 100 години от рождението й

НЧ”Балкански просветител-1871” почете паметта на партизанката Наталия, по случай 100 години от рождението й НЧ”Балкански просветител-1871” почете паметта на партизанката Наталия, по случай 100 години от рождението й

Настоятелството при НЧ”Балкански просветител-1871” в смолянския квартал Райково почете паметта на партизанката Мария  Иванова – Наталия по случай 100 години от рождението й. Кратко слово за нейния живот и дейност произнесе Иван Френкев, председател на читалището.Ремсистката е родена на 20 януари 1921г. в Райково.

Биографичните й данни  ни предостави за публикуване Държавен архив – Смолян. Майка й, Велика Робова, е болна на легло , а баща й с малката си заплата на нощен пазач в тютюнев склад едва смогва да издържа семейството си.Основно образование Мария завършва в училище „Васил Левски” в Пловдив, а в 1934г.  се записва в Девическата гимназия в града под тепетата. Тук попада в прогресивна среда - любими книги са й „Майка” на Максим Горки и „Желязната пета” на Джек Лондон.  Участва активно в нелегални събрания.

През 1936г. завършва гимназия и работи като пощенски чиновник. През есента на 1941г. заминава за София, за да следва Немска филология. В столицата се включва в дейността на БОНСС/ Български общ народен студентски съюз/. На 22 г. Мария Иванова вече е член на Партията и поддържа връзка с ремсовите райони, северно от Пловдив. През август 1943г. става партизанка в Средногорския отряд „Георги Димитров” и приема името Наталия. През м.ноември същата година лекува тежко ранения Стою Неделчев – Чочоолу,командир на Пета старозагорска въстаническа оперативна зона, и 5-6- месеца е с него из средногорските села.През м.април 1944г. отново е в Балкана. На 1 юли, заедно с други партизани е в старозагорското село. Колена При започналата престрелка с полицията е ранена тежко в корема и се отправя към партизанския лагер. На 2 юли, по оставените кървави следи я преследват полицаи и за да не попадне в техните ръце, тя се самоубива. В с. Колена  местни жители са поставили паметник, където са положили костите й..Впоследствие те са преместени в родния  Смолян. На нейно име е кръстена улица в кв. Райково, която напомня за  героизма й..

В чест на 100-годишнината на партизанката Наталия в библиотеката при читалището е подредена документална изложба, която ще бъде на разположение на посетителите до края на м. януари.

Сийка КЕТЕВА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре