Menu
Сряда, 23 Октомври 2013 18:08

Неделино отпразнува 100 години светско образование

Публикувана от Прочетена 7781 пъти
100 години светско образование - Неделино 100 години светско образование - Неделино снимки: РИО-Смолян
В истински празник за жителите на Неделино се превърна официалното честване на 100 години от полагането на основите на светското образование в родопския град. Това се случва в далечната 1913 година, когато в тогавашното Узундере е открито първото училище от свещеника Костов и учителя Григор Нушев. И макар школото да е имало само няколко чина, а за черна дъска да е служела тенекия, будността на първите 50-тина ученици дала основание на един училищен инспектор да запише в доклада си, че това училище „може да подготви поколение, достойно да носи и твори културата, прогреса и мощта на цялото ни отечество”.
За историята на образователното дело в отминалите сто години припомни в словото си директорът на сегашното СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – първоприемник на някогашното училище. „Нека не стихва жаждата ни за знания, духовното ни извисяване и светлият зов на българщината у всички вас!”, пожела Румен Чафадаров на всички присъстващи.
„Радвам се, че като кмет мога да ви поздравя с този юбилей – 100 години светско образование. Това е знаменателен повод, защото само 1 година след освобождението на Родопите от османско робство, тук – в Неделино, е разпален огънят на просвещението, за да покаже стремежът на родопчани към наука и прогрес”, каза в приветствието си кметът на община Неделино Стоян Беширов. Той връчи почетни отличия – златен плакет на община Неделино за изключителни заслуги към образователното дело на четирима бивши директори и учители – Йордан Семерджиев, Владимир Янев, Красимир Маринов и Найден Николов. Награждаването им става с решение на Общинския съвет и е по повод 100-годишния юбилей.
Специални гости на тържеството бяха началникът и експерти от Регионален инспекторат по образованието – Смолян. Чрез поздравителен адрес Иван Муцевски изрази своята и на цялата колегия от РИО – Смолян благодарност към всички учители за приноса им за осъществяване на голямата цел – българското образование да придобие облика, в който общочовешките ценности и европейските измерения се срещат и обединяват с изконните национални идеали.
Поздравителни адреси за празника бяха изпратили и министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на културата Петър Стоянович.
На площада в Неделино деца от детските градини и ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” изнесоха кратка празнична програма.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!