Menu
Неделя, 08 Октомври 2017 17:12

Неделното училище към храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян откри новата духовна година

Написана от
Прочетена 1246 пъти

След неделната света Божествена Литургия на 8 октомври в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово, бе открита новата духовна година на Неделното училище към храма. Ръководителят на Неделното училище отец Васил Маджаров отслужи водосвет за здраве и благоденствие на децата, родителите и учителите и произнесе кратка емоционална проповед, прилягаща на детската душа. „Оставете децата да дохождат при Мене, защото на такива е царството Божие…“, припомни отец Васил призива на Иисус Христос и поздрави родителите, че са насочили децата към храма.

Той изрази радостта си, че за шеста поредна година децата от Неделното училище ще прекрачват прага на храма за знания и практически благотворителни умения, които ще са им изключително нужни занапред. Уроците по вероучение, върху християнските добродетели и притчите, по рисуване, писане, църковни песнопения ще им носят удовлетворение, ще укрепват вярата им, „защото в света децата стават свидетели на всичко лошо, виждат „продуктите“ на новото време, чисти са и не познават още доброто и злото. Неделното училище ще им помогне да ги разпознават, да носят вярата в сърцето си винаги и да се уповават на Бога“, заяви отец Васил. В молитвите си той призова Божията милост да изправя пътеките им, да бди над тях и семействата им. Подари на децата православни календарчета за 2018 г. и ги поръси със светена вода.

Децата в храма намират добри приятели, работят заедно. На различни възрасти са - от детската градина до големи гимназисти, но това не пречи.
Дори напротив, учи ги да се сработват, да си помагат, да черпят опит едни от други. Всички имат вълнуващи духовни преживявания и уроци, които никъде другаде няма да научат. Посещенията им тук са доброволни, както знаем Бог никога и никого не задължава . Синът Му Христос „стои пред вратата и хлопа.“ Който чуе гласа Му, ще бъде щастлив!

От тази нова учебна година към храма ще има детски църковен хор „Свети Николай Чудотворец“. Диригентката на хора Соня Цветкова обяви, че този факт ще е възраждане и естествено продължение на една стара традиция - преди 90 г. известният музикант в миналото Атанас Илчевски създал първия в Устово църковен хор и премиерата му била именно в храма „Св. Николай“ . Илчевски бил завършил богословие, но по професия се е изявявал като изключителен музикант-диригент на хорове и духова музика.

Да споделят радостта на децата по повод откриването на новата духовна година в храма бяха дошли миряни, родители, приятели, учители по вероучение от Смолян и Момчиловци, включително и от Неделното училище към храм „Св. Неделя“ в Райково, с което са предвидени общи дейности.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!