Menu
Понеделник, 22 Октомври 2018 10:53

Недялко Славов: „Да се замислим,  106 години по-късно, готови ли сме и ние да загърбим различията помежду си в името на националните идеали и просперитета на региона и страната си!”

Публикувана от Прочетена 717 пъти

 „В паметни дни, като днешния, с приповдигнато настроение и с чувство на гордост, че сме българи, почитаме нашите освободители – тези, които на 21 октомври 1912 година присъединяват нашата свещена планина и Смолян отново в границите на нашата родина България!”, каза областният управител Недялко Славов на тържествената заря-проверка, посветена на 106-годишнината от Освобождението на Смолян. Той обърна внимание, че  Родопите остават под османско владичество още 34 години, след Освобождението на България през 1878 година, но чуждото подтисничество не сломява чувството на национална принадлежност, не сломява силния български дух на родопчани. „Стремежът за присъединяване към България е жив, тлеещ и съвсем закономерно се стига до паметната битка, там на връх Средногорец, в която 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов, на 21-ви октомври 1912 година постига Свободата на Смолян, битка, в която  славни българи отдават живота си, водени от чувството за принадлежност към род и родина, водени от чистата си  и безкористна любов към Родопите и България.”

Славов отбеляза, че 106 години след своето Освобождение, Смолян е един модерно устроен град, един от най-китните родопски градове, благодарение на положените усилия от поколения българи след Освобождението. „Тук много се инвестира – в градска среда, в улична мрежа, в съвременна пътна инфраструктура, в образователните и културни институции, в многофамилните жилищни блокове, обновяват се обществени сгради и пространства, кътове за отдих, строят се спортни бази, културния календар е богат и наситен с много изяви, с подчертана патриотична насоченост. Регионът има своите значими личности, с постижения във всички сфери на обществения живот, прославящи родния си град в страната и на всички континенти. Хора с ценности, толерантни, почтени и трудолюбиви!”, конкретизира областният управител.

„Но всичко това нямаше да е възможно, ако не бяхме свободни!

Свобода, тази дума караше всеки българин по онова време да тръпне неистово. Свобода – Преследвана, Желана! Изстрадана! Свобода, платена със стотици окървавени тела и морета от сълзи! Всички знаем за вековете издевателства над нашия народ, знаем за мъките и желанието за свобода на всяка цена. Но не знаем защо така трудно спечелена и изстрадана, свободата днес сякаш е недооценена. Не се замисляме, защо се оставяме да робуваме на стереотипи, защо сме вечно недоволни, съдещи, вторачени единствено в собствения си прогрес. Това ли е разбирането ни за свободата, тази за която умираха нашите предци? Едва ли! Свободата всъщност се състои в свободата на човешкия дух. И само човек с дух свободен може да има истинска свобода. Само той може да надвива прищевките си, честолюбията си, злобата и всички пороци. Само свободният по дух човек може да подчинява своите лични интереси на общите интереси, да поставя всякога по-горе от всичко общото благо и да претърпява несгоди и мъки за общото добро. Това е днешното измерение на свободата. А дали сме достойни за свободата – нека се замислим! Това поне дължим на нашите предци в днешния ден! Да се замислим,  106 години по-късно, готови ли сме и ние да загърбим различията помежду си в името на националните идеали и просперитета на региона и страната си! Защото славната и свободна България, за която дедите ни проляха кръвта си, днес е в ръцете на всички нас, ние градим нейното настояще и полагаме основите за бъдещето на нашите деца.”

      Така Славов призова да се обединяваме около постигането на значимите си цели, общите каузи, добрите идеи, които развиват региона и страната, независимо кой ги предлага. „Нека се подкрепяме в името на общото благоденствие и просперитет! Само тогава ще бъдем силна и истински свободна държава!”

    Като предизвикателство пред нас днес, той посочи опазването на българските ценности, традиции и дух. „Това е от особена важност за регион като нашия, и да бъдем горди, че  принадлежим към една древна, славна и свободолюбива нация – българската нация.”

     В заключение областният управител Недялко Славов пожела здраве и никога да не губим чувството за свобода. „Да ценим свободата – своята и чуждата, да сме будни и градивни, да се изправяме пред предизвикателствата заедно и с оптимизъм. Големите успехи се постигат само с единение и разбирателство!”

    По-рано днес, областният управител Недялко Славов почете паметта и се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за Освобождението на Смолян и Родопите, пред паметник-костницата на връх Средногорец и пред паметника на полковник Владимир Серафимов в гр.Смолян.

    На тържествената проверка-заря, посветена на 106 години от Освобождението на Родопите, приветствия отправиха председателят на 44-то Народно събрание на Република България Цвета Караянчева, областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов. Тържествата в празничния ден уважиха също заместник-областните управители Владимир Гърбелов и Андриян Петров, народните представители д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев и Дора Янкова, депутатът от Обединени патриоти Александър Сиди, Негово високопреподобие Архимандрит Висарион и отци от Българската православна църква, председателя на Общински съвет Смолян Данчо Киряков, общински съветници, почетни граждани, бригадни генерали, сержанти и войници от Българската армия, общественици, жители и гости на града.

    Тържествената заря беше кулминацията на празничната програма, посветена на 106-годишнината от Освобождението на града и празника на Смолян.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!