Menu
Събота, 05 Май 2018 09:32

Недялко Славов: „Следва Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията да е работещ орган, дейността му да е съдържателна и смислена”

Публикувана от Прочетена 684 пъти

Областният управител Недялко Славов председателства заседание на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията. „Свиках това заседание, защото считам, че на местно ниво и ние трябва да дадем своя принос за изпълнението на управленските приоритети в превенцията и противодействието на корупцията. Част от тези приоритети вече се изпълняват – новият антикорупционен закон вече е приет, създаден е единен антикорупционен орган, очаква се скоро звено на тази институция да заработи и в Смолян.”

Славов отбеляза, че по статистически данни и резултати от изследвания на редица неправителствени организации Смолянска област трайно е сред областите с най-ниско проявление на корупцията, за което принос имат всички административни, правоохранителни и правоприлагащи органи. „В обществото е висока нетърпимостта към корупционни практики, но това не трябва да ни успокоява, има почва да надграждаме добрите постижения и да създаваме по-успешни модели на местно ниво за превенция срещу корупцията.”, акцентира областният управител и подчерта, че другото важно направление, имащо косвено отражение върху равнището на корупцията и по което трябва приоритетно да се работи, е облекчаването на административната тежест и въвеждането на повече електронни услуги. „Считам, че през тази една година от управлението на нашето правителство бележим напредък и в това направление.”

„Следва Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията да е работещ орган, дейността му да е съдържателна и смислена.”, заяви Славов като призова членовете на комисията към конструктивна работа, да се обсъждат предложения за функционирането и структурата на този орган, така ,че да има смисъл от съществуването му. „Нямаме намерения да превръщаме този съвет в репресивен или наказателен орган, нямаме това право нито по закон, нито по убеждения, а и не искаме да навлизаме в територията на всяка една институция, но считам и виждам възможност чрез работата си в този съвет да дадем принос за по-добра превантивна дейност срещу корупцията.”

В рамките на днешното заседание бяха дадени и обсъдени предложения за промени в Правилника за дейността на Областния съвет за противодействие на корупцията в област Смолян. Участниците в срещата разгледаха въпросът, свързан с актуализация на състава на Областния съвет за противодействие на корупцията, и обсъдиха възможността да бъдат включени институции и организации, които да допринесат в изпълнението на целите.

Членовете на съвета представиха информация за въведени антикорупционни мерки и тенденции в противодействието на корупцията, като се обсъди въпросът за взаимстване на добри антикорупционни практики.
В заключителната част на заседанието се предложиха мерки и дейности, които да бъдат включени в Плана за действие на Областния съвет за противодействие на корупцията за 2018 г.
Областният управител закри срещата, като насрочи второ заседание за края на настоящата година.

В Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията членуват представители на Областна администрация Смолян, Агенция „Митници”, НАП, Окръжен съд, Окръжна прокуратура, МВР, неправителствения сектор, медии.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!