Четвъртък, 13 Август 2020 20:05

Нека си спомним! На 16 август 2020г. се навършват 90 години от рождението на видния райковец – доц. Димитър Главчев

. Доц Димитър Главчев
. Доц Димитър Главчев|||| . Доц Димитър Главчев|||| ||||

На 16 август 2020г. се навършват 90 години от рождението на видния райковец – доц. Димитър Главчев

Предстоящата годишнина от рождението на видния райковец доц. Димитър Главчев е повод да си спомним за човека, художника и общественика, който остави ярки следи в развитието на своя роден град Смолян. Той се откроява не само с таланта си и богатата култура, но и с  категоричната си гражданска позиция и  лидерски качества. Днес смолянският квартал Райково се гордее  с достойно извървеният житейски  път  на  значимия доц. Димитър Главчев.

Доц. Главчев завършва Художествена академия в София, в ателието на големия  Илия Бежков. Творчеството му ще остане в историята  на българското изобразително изкуство с изящните си графични творби, съизмерими единствено с великолепието на родопската шевица. Той е един от малцината български художници, посветили картини на национално значими събития като: „Септемврийското въстание”, „Време разделно”, „Невястата”, „Руско е Рожен заптисал, не дава пиле да форкне”, „Легенди и съвремие” и др.

Талантът на родопският творец не се проявява само на бялото платно. Той завладява по-младите с блестящите си педагогически и организаторски умения, като е един от учредителите на Учителския институт „Дичо Петров” в Смолян. Съвсем заслужено оглавява катедра „Изобразително изкуство” и подготвя стотици бъдещи учители по специалността. Творческите му и педагогически постижения са високо оценени от Просветното министерство, което го награждава с ордените „Кирил и Методий” – втора и трета степен.  Като преподавател непрекъснато се развива – успешно защитава доцентура по графика във филиала на ПУ “Паисий Хилендарски“ . Също така, два пъти е отличен от Община Смолян за принос в изобразителното изкуство.

 Истинската награда обаче той получава от своите съграждани, които го уважават като незаменим авторитет. Те се вслушват в рационалните му идеи за опазване на местни културни и природни обекти.

В негова памет  и по повод  навършването на  триста години  от  убитите  райковски първенци  в  Каювското дере  читалище „Балкански просветител  -1871“ подкрепиха семейство Главчеви и съвместно  издадоха книгата му „Лято -1720“.

Нека днес си спомним с гордост за Димитър Главчев и се преклоним пред светлата му памет.

Сийка КЕТЕВА

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!