Menu
Петък, 19 Октомври 2018 20:04

Нека търсим Божията подкрепа и слушаме Божието слово - пожела кметът  на Девин на празник на Рилския светец

Публикувана от Прочетена 1076 пъти
Нека търсим Божията подкрепа и слушаме Божието слово - пожела кметът  на Девин на празник на Рилския светец снимки: Росица Примовска

Една многозначителна бележчица на вратата на храм „Св. Йоан Рилски“ в Девин посреща вярващите: „В храма спокоен съм и тих.“  Днешният храмов празник  показа наистина как множество може да бъде смълчано, размислено, благодарно и тихо в молитва. Най-големият български светец, почитан от църквата и народа ни повече от 10 века св. Йоан Рилски Чудотворец, дава поводи за размисъл и дълбока вяра. В негова чест архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави  празничната св. божествена Литургия. С него съслужиха енорийският свещеник – протойерей Тодор Веселинов, и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от смолянския храм „Св. Неделя“.

P1070391.JPG

Празничната литургия се огласяше от гостуващия хор към смолянския храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова. Участваха още иподякон Валери  и църковният четец Калин.

       Стотици свещи бяха запалени с благодарност и молитва към небесния закрилник на български народ, към Божия Син и Майка Богородица. Възхвала и признателност възнесоха архимандрит Висарион и свещениците към недостижимия духовен подвиг  на  св . Йоан  Рилски, пазителя на български дух. Осветени бяха петохлебия и пити, прочетени  бяха десетки имена за мир, здраве, благочестие и спасение. Дадено  бе свето причастие на тези, които са постили и са направили изповед. С икона на св. Йоан Рилски бе извършена лития около храма.

P1070428.JPG

     В една от молитвите архиерейският наместник призова: „ Боже на всяко милосърдие, избави този град  от  всяко злополучие, да преуспяват всички в него и да живеят в мир!“ Иконом Запрян Шиков поздрави присъстващите и  именниците с празника и пожела здраве и спасение на всички. Призова свети Йоан да чуе нашите молитви.

    Архиерейският наместник архимандрит  Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който пожелава на девинци Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия дух да бъдат с всички тях.

P1070453.JPG

     Нека да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта, призова архимандрит Висарион и честити на всички светлия празник на българския закрилник Св. Йоан Рилски.

    P1070673.JPG

Кметът на община Девин Красимир Даскалов отговори с поздравителен адрес към предстоятеля на храма и църковното настоятелство и парична сума за храма.  В  адреса  се изразява лично отношение към светеца, станал символ на скромност, висша духовна красота, на  чиста и пламенна вяра в Бога. Нека за благото на обществото,  в което живеем, да имаме неговото благородство и саможертва за другите, изрече кметът и допълни:  „Нека търсим Божия храм, Божията подкрепа, да слушаме Божието слово и да четем светата Библия!“ Последва изпълнението  „На  многая лета!“

    Подготвена бе благословена трапеза. По желание се сервираше и чай от билки, отгледани в църковния двор.

    Росица  Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!