НМД и гражданската инициатива „За истинска детска болница“ се пребориха за Обществен съвет по изграждането на болницата

НМД и гражданската инициатива „За истинска детска болница“ се пребориха за Обществен съвет по изграждането на болницата

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подписа заповед за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница. Министерство на здравеопазването (МЗ) обяви, че Общественият съвет се създава, за да се гарантира публичност и прозрачност на процеса по изграждането й.

Съвет беше обещаван от три редовни и служебни правителства. Щастливи сме, че най-накрая Националната детска болница ще се създава в прозрачен и публично отчетен процес – така, както винаги сме настоявали да бъде.

Според решението на МЗ в състава на Съвета влизат десет експерти, пет от тях медици и пет - експерти от гражданския сектор. За нас това е силна заявка от страна на ведомството за воля да лидира процеса по прозрачен начин и с консенсус от всички ключови заинтересовани страни.

Ето и състава:

За председател е определен проф. Иван Литвиненко, председател и на Българската педиатрична асоциация.

Членове са:

  • - проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница;
  • - доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“;
  • - д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“;
  • - Марина Гинева, председател на Съвета на директорите на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“;
  • - Надежда Цекулова, здравен журналист и активист в НГИ „За истинска детска болница“;
  • - Мария Брестничка, представител на „Национална мрежа за децата“;
  • - Надежда Рангелова-Бояджиева, председател на Фондация „За доброто“;
  • - Весела Банова, създател на Сдружение „Дете и пространство“;
  • - Ани Стоянова, майка на Даная.

От МЗ съобщиха, че Съветът ще осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността чрез редовни заседания на Обществения съвет по приет от Съвета шестмесечен график, не по-малко от веднъж месечно.

Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ е учредена от Националната мрежа за децата и решението България да има истинска педиатричан болница е постижение на три години усилия именно на хората в нея. Тя се пребори за отмяната на обществената поръчка за довършването на скелета в комплекса на Александровска болница, а искането й за създаване на Обществен съвет по изграждането на болницата беше подкрепено с 6 046 реални подписа и вече е втора голяма победа за гражданската инициатива.

За Национална мрежа за децата и всички 130 организации в Мрежата, създаването на Обществен съвет е огромен успех. От Национална мрежа за децата, заедно с останалите колеги в Съвета, се ангажираме да следим и даваме публичност на процеса по създаване на болницата така, че България най-накрая на има Истинска детска болница.

Национална мрежа за децата е най-голямото у нас обединение на 135 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България. Повече от 200 хиляди български деца и над 100 хиляди семейства годишно получават подкрепа от нашите организации и професионалисти.

Уебсайт: https://nmd.bg/

Социални профили:

Facebook: https://www.facebook.com/nmdbg

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nmdbg

Twitter: @nmdbg

Instagram: @nmdbg

TikTok: kidsnotkidding

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре