Носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г.: „Женските тела са станали бойно поле“

Денис Муквеге по време на речта си в Европейския парламент
„Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната“, заяви доктор Денис Муквеге от Демократична република Конго при получаването на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент на 26 ноември в Страсбург. Той бе избран за лауреат на наградата на ЕП заради това, че е посветил живота си на хилядите жертви на групови изнасилвания и брутално сексуално насилие в конфликта в страната си.

Д-р Муквеге изрази благодарност към депутатите, че с наградата те привличат „вниманието на света към нуждата от защита на жените по време на въоръжени конфликти“ и отказват да отминат „с безразличие една от най-големите хуманитарни катастрофи на съвремието“.

В същото време той подчерта, че „наградата не би имала никаква стойност за жените жертви на сексуално насилие, ако не се присъедините към нас в търсене на мир, справедливост и демокрация“. „Всички ние – политици, гражданско общество, граждани, мъже и жени, трябва да очертаем червена линия срещу използването на изнасилването като инструмент на войната“.

Денис Муквеге описа ситуацията в своята страна като „нито мир, нито война“ и призова ЕС и страните членки да използват всички възможности за намиране на решение на конфликта. „Изгубихме твърде много време и енергия да поправяме последствията от насилието. Време е да се погрижим за причините“.

„Справедливостта трябва да бъде в центъра на мирния процес и борбата срещу безнаказаността трябва да бъде засилена“, подчерта той. „Всяка изнасилена жена  отъждествявам с моята жена, всяка изнасилена майка отъждествявам с моята майка, всяко изнасилено дете отъждествявам с моите деца“.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц засвидетелства своето възхищение и дълбоко уважение към дейността на д-р Муквеге като лекар и мъж, борещ се за достойнството на жените, както и за справедливост и мир в страната си. „Безнаказаността на извършваните изнасилвания при въоръжени конфликти е нещо, на което трябва да се сложи край! … Необходими са наказания както при всяко друго военно престъпление“, каза г-н Шулц. Той също така приветства представителите на другите финалисти за наградата „Сахаров“ тази година: Елисавета Шепетилникова от украинското движение „Евромайдан“ и Динара Юнус, дъщеря на задържаната Лейла Юнус, основателка на Института за мир и демокрация в Азербайджан.

Денис Муквеге, на 59 г., е международно признат специалист по лечението на физиологически и психологически травми, причинени от сексуално насилие. През 1998 г. той основава клиника в Букаву, в източната част на Демократична република Конго. Там той лекува жертвите на сексуално насилие по време на военните действия в страната.

Наградата „Сахаров“ от 50 000 евро се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе спечелена от пакистанката Малала Юсуфзай заради нейната борба за правото на момичетата на обучение.

Европейски парламент
Информационно бюро в България
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре